Blad: maj - september / Frön: september-november

Groblad är kanske världens mest tillgängliga naturläkemedel - den växer praktiskt taget i varenda vägkant. Sedan tusentals år tillbaka har den använts som sårläkande plåster på allt från infekterade skärsår till insektsbett. Dessutom går den fint att äta. 100 gram groblad innehåller lika mycket A-vitamin som en stor morot!


Apoteket i vägkanten

Groblad tillhör släktet kämpar. Den är mångårig och mycket vanlig i hela landet. Av någon anledning har den alltid trivts bra i närheten av människors bosättningar och verkar tycka extra mycket om att växa utmed vägkanter, även om den ofta blir nedtrampad.

Bladen är ovalformade och växter i en basal rosett, från vilken en eller flera blomstänglar skjuter upp. Blommorna bildar snabbt frön, som sitter i grön-bruna klasar längs med stjälken. Varje växt kan producera upp till 20 000 frön.

Framförallt har groblad använts inom folkmedicinen. Antingen gjorde man så kallade grötomslag av de färska bladen, eller så pressade man ur saften och droppade i såren. Själva namnet groblad kommer från uttrycket att de kan “gro ihop” sår. På senare år har det bekräftats att groblad faktiskt innehåller ett flertal verksamma ämnen, som ger den anti-inflammatoriska, smärtlindrande och sammandragande effekter. Den kan till och med användas för att dra ut gifter och stoppa varbildning. Den var även ett vanligt medel mot acne och invärtes användes groblad främst i form av te eller sirap mot problem i luftvägarna, som bronkit eller astma..

De späda bladen går att äta råa som de är, exempelvis i sallad. De lite större bladen blir godare efter att de kokats en stund och kan då användas precis som spenat. Senorna i stjälken är väldigt slitstarka och kan användas till att fläta snören. 

Även fröna går att äta. När de blivit mogna och bruna i färgen är de som mest näringsrika och går lätt att repa av från stängeln. Det tar lite tid att samla in större mängder frön, men det kan vara väl värt besväret, eftersom de ger ett nyttigt tillskott till gröten eller matbrödet. De främjar matsmältningen och kan användas precis som linfrön.


Recept med groblad:


Andra växter du kan plocka under våren och sommaren: