Blommor: maj - juli | Omogna bär: Augusti | Bär: september

Flädersaft är en riktig klassiker, som de flesta nog har provat på att göra själv. Det är ju fritt fram att plocka fläder i parker och på annan allmän mark, vilket gör den väldigt tillgänglig.


Mer än bara saft

Fler och fler börjar upptäcka att fläder går att använda till mer än vanlig fläderblomssaft. Ett bra sätt att variera sig lite är att vänta tills bären börjat mogna och använda dem istället för blommorna. Tänk bara på att inte äta bären råa utan koka dem alltid först! Var även noga med att du inte förväxlar dem med druvfläder, som är giftig.

De gröna, omogna bären kan användas till att göra så kallad fläderkapris - det är supergott att lägga på varmrätter. När bären mognat och blivit nästan svarta är det dags att koka hyllebärssaft på dem. De är fulla med C-vitamin, så du kan använda saften varm som en förkylningskur. I Tyskland är det vanligt att laga så kallad Holundersuppe - en varm soppa på fläderbär, med kanel och äpplen. Perfekt på senhösten och vintern.


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under sommaren och hösten: