Säsong: augusti - september

Fårticka smakar väldigt milt, vilket gör den till en bra bland- och utfyllnadssvamp. Den är väldigt lätt att plocka och anses vara en bra så kallad ”nybörjarsvamp”. Det finns inga giftiga dubbelgångare du skulle kunna förväxla den med och den växer ofta i stora bestånd, vilket gör det möjligt att få med sig mycket svamp hem på kort tid.

 


Köttsubstitut

Förr i tiden var det vanligt att dryga ut köttfärs med mald fårticka. Eftersom den är så robust i konsistensen tål den de flesta sorters behandlingar väl, så som inläggning. -frysning och -saltning. En bra metod för att frysa in fårticka är att först steka ut allt vatten ur svampbitarna. Då tar de dessutom upp mindre plats än om du förväller dem. Den är ganska svår att torka, eftersom bitarna har en tendens att bli väldigt hårda. En fördel med det är att du kan mala dem till ett fint pulver och använda som smaksättare.

Förtickan är god att skära i skivor och steka eller lägga i stuvning och grytor. Det går även fint att panera och steka hattarna.


Senaste recept:


Här är några andra skaker du kan plocka under sensommarn och hösten: