Säsong: hela året

Det här är en riktig favorit i kryddhyllan. De flesta tänker nog inte på att mycket av det vi köper i mataffären går utmärkt att plocka själv. Det är bara att dra på sig stövlarna och vandra ut i naturen. Du behöver inte ens gå speciellt långt. Många växter finns runt husknuten, bara du tittar lite extra. Fördelen med enbär är att de går att plocka hela året. Tips: ta alltid med dig en påse, handskar och kanske en sax när du går ut. Oavsett om du promenerar i en stadspark eller ger dig ut på hajk: du vet aldrig när du stöter på en ståtlig enbuske proppfull med mogna bär.


Mer än bara en krydda

För det första måste vi klara upp en sak: enbär är inga bär. De är sammanväxta kottar och de växer på enbuskar av kvinnligt kön. Enen är nämligen en så kallad tvåbyggare, och det är bara honplantorna som bär på de blåfärgade kottarna. Det tar två till tre år för en befruktad kotte att mogna och få sin mörka, oftast blåaktiga färg. På en kvist kan kottar i olika stadier av mognadsprocessen samsas, så det är lite knepigt att plocka just de blå eftersom det inte går att bara repa av allihop. Ett sätt är att lägga ett stort tyg under trädet och sedan skaka stammen. Då faller de mogna enbären ned av sig själva. Ett annat knep är att hålla en hink direkt under en gren och liksom skaka grenen i hinken. I vilket fall bör du ha handskar på dig eftersom enens barr är väldigt stickiga.

Ensläktet är mycket stort och finns i nästan hela världen. De flesta kulturer tillskriver enen en viktig plats som följeslagare och vän, eftersom den ger oss både virke, mat och medicin. Exempelvis brukade Nordamerikas Navajoindianer använda enbär som ett medel mot diabetes. Bären har en urindrivande och aptitretande verkan. Utvärtes kan man använda dem för att öka blodcirkulationen och lindra muskelsmärtor eller reumatism.

När man bryggde öl förr i tiden var enris och enbär viktiga ingredienser. Det var innan humlen kom i bruk och än idag görs Gotlandsdricka och den finska varianten Sahti på ett liknande sätt. Gin är ett annat exempel på en alkoholhaltig dryck som smaksätts av enbär. Du kan lätt själv krydda brännvin med enbär och enris.

Det vanligaste sättet att använda enbär är i torkad form. Precis innan de läggs i en sås eller kokas till te ska de krossas lätt för att frigöra smaker och aromer. För att de ska hålla sig länge är det viktigt att torka dem väl och sedan förvara dem extremt torrt och gärna mörkt.


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under hela året: