Frukt: september - oktober 

Ekollon är mycket näringsrika - precis som andra nötter innehåller de både fett, protein och kolhydrater. Tyvärr innehåller de även stora mängder garvsyra (tanniner), vilket gör att de smakar väldigt beskt. Det krävs lite tid och tillagning för att de ska kunna användas i mat, men det är väl värt mödan!


Nötter till brödbaket

Som tur är går det att "tvätta bort" tanniner. Det vanligaste sättet är att koka nyplockade, skalade ekollon upprepade gånger tills garvämnena har försvunnit. Sedan kan du till exempel mixa dem till en massa och blanda ner den direkt i en bröddeg eller låta den torka till ett pulver.

När du plockar ekollon: tänk på att bara ta de som ser fräscha ut, särskilt om du ska torka dem. Minsta lilla skada eller missfärgning gör att de kan börja mögla under torkningen. Ett sätt att slippa skala dem är att plocka omogna gröna ekollon, som inte har fått skal än. Men de innehåller inte alls lika mycket näring som de mogna nötterna med skal.

Ett annat sätt att ta hand om ekollon är att torka dem hela, tills de spricker och skalen trillar av av sig själva. Det förenklar processen lite, men då måste du tvätta ur tanninerna efter torkningen. Använd gärna en svamptork eller lägg ekollonen på en plåt i ugnen och ställ på 50 grader (kom ihåg att ha ugnsluckan på glänt hela tiden!). Den här metoden gör att den bittra smaken försvinner helt. 

När de är helt torra och skalen lätt trillar av kan du mixa de torkade, skalade ekollonen med vatten till en lös gröt. Lägg massan i en silduk och skölj i rinnande ljummet kranvatten. Spara sköljvattnet till dina krukväxter. Krama ur massan och provsmaka för att se om du lyckats tvätta bort garvämnena. Upprepa tvätten tills den bittra smaken är helt borta.

När du kramat ur vattnet en sista gång tar du degen och trycker ut den på en plåt. Låt torka i solen eller på låg temperatur i ugnen, med luckan på glänt. Om du vill att mjölet får en finare konsistens kan du mala det i en kaffekvarn. Förvara torrt.


Senaste recept:


Andra växter du kan plocka under hösten: