Blad maj - juni | Blommor augusti - september | Rot: på våren eller senhösten

Sedan hundratals år tillbaka har människor runt om i Europa, Afrika och Asien odlat olika varianter av cikoria. De flesta sorter har använts som salladsgrönsak och är uppskattade för sin starkt beska smak, framförallt i det italienska och spanska köket. Frisésallad och rosésallad är exempel på två odlade cikoriasorter, som finns att köpa i mataffären. Om du inte gillar den beska smaken kan du ganska lätt få bort den genom att koka bladen en eller två gånger. Sedan kan du använda dem precis som spenat.


Hälsorötter

Cikorian är en flerårig växt som hör till den korgblommiga familjen. Den vilda sorten är ganska vanlig i sydligaste Sverige och på Öland. Längre upp i landet kan du hitta förvildade exemplar från trädgårdar. Den vilda cikorian trivs extra bra i vägkanter och har därför fått smeknamnet vägvårda.

Från juli och ibland ända fram till slutet av september blommar cikorian med vackra, ljust kornblå blommor. De är också ätliga och gör sig väl som dekoration i sallader och andra kalla rätter. Innan växten blommar kan det vara lite svårt att skilja yngre exemplar av cikorian från maskrosor, eftersom bladen liknar varandra väldigt mycket både till form och växtsätt. De sitter i en basal bladrosett, som går ihop i en kraftig pålrot. Ett bra sätt att skilja dem åt är att titta på undersidan av bladen: är de håriga är det troligtvis cikoria. Två- och treåriga cikorior har kantiga, träiga och strävhåriga stjälkar, som kan bli upp till en meter höga (och liknar därmed inte maskrosor speciellt mycket).

Förr i tiden använde man framförallt cikorians pålrot. Av den tillverkades så kallat kaffesurrogat eller ”kaffesurr”, som det hette i folkmun. Det blev vanligt i västvärlden under efterkrigstiden, när det rådde stor brist på lyxvaror, som äkta kaffe. I Tyskland massproducerades kaffesurrogat och fick smeknamnet ”Muckefuck” - en omskrivning av franskans Mocca Faux. 

Det var vanligt att ge rötterna till hästar, som ett slags hälsosnacks. Det höll dem friska och kunde till och med bota maskinfektioner. Faktum är att forskare i efterhand har konstaterat att cikorians rötter innehåller mängder av värdefulla ämnen, som till exempel fett och protein. Den största upptäckten var att cikorian innehåller ämnet inulin - en fibersort, som främst används som naturligt sötningsmedel. Inulin boostar immunförsvaret, hjälper tarmfloran och främjar kroppens upptagning av både calcium och magnesium.


Recept på cikoria:


Andra växter du kan plocka under våren, sommaren och hösten: