Blad: mars - september

De flesta känner nog redan till att det går att äta brännässlor och har kanske redan provat att göra egen nässelsoppa. Men varför sluta där? Prova att utmana dig själv och börja utforska vad mer du kan hitta på med brännässlor. Endast fantasin sätter gränser!


Kusin vitamin

Många av oss har otrevliga barndomsminnen av brännässlor och väljer därför att gå en lång omväg kring nässelsnår. Det är synd tycker vi, eftersom de smakar riktigt gott och dessutom är supernyttiga! Du kan lätt undvika att bränna dig genom att ta på dig vanliga diskhandskar när du plockar bladen. Dessutom går det oftast rätt fort att få ihop en stor skörd eftersom nässlorna växer tätt tillsammans i stora bestånd. Så fort du har förvällt, ångat, kokat, torkat, hackat, stött, mixat eller på något annat sätt bearbetat bladen förstörs de små brännhåren och de blir helt ofarliga att stoppa i munnen. Det går utmärkt att förvälla och frysa in bladen i lagom stora portioner så håller de sig ett helt år. Tänk bara på att inte plocka nässlor på kvävegödslad mark eftersom de lätt kan ta upp och lagra skadliga nitrater.

Nässlor innehåller bland annat stora mängder vitamin A och C, samt järn, magnesium och kalcium. Bladen går att plocka under hela säsongen, men de små späda primörerna smakar bäst, så det gäller att passa på och njuta av dem nu under våren. I matlagning går brännässlor att använda till otroligt mycket mer än bara vanlig nässelsoppa. Tänk dig att du från och med nu helt kan välja bort att handla spenat och istället ersätta den med brännässlor du plockat själv! Dessutom kan du torka dem och mala till ett supernyttigt pulver, som du kan dricka som te eller krydda såser med. 

Förr i tiden användes nässlor till att tillverka bastfiber, av vilka man kunde väva tyg - så kallad nässelduk. De ingick även i gamla tiders huskurer mot bland annat reumatism, gikt och influensa. Än idag ingår de ibland som ingrediens i mjällschampo och de sägs göra håret glansigt. Vill du inte hälla nässelvatten i håret kan du använda det som gödselmedel att vattna dina krukväxter med. Du kan till och med plantera en brännässla inomhus för att hålla mal och andra skadedjur borta.


Recept på brännässla:


Andra växter du kan plocka under våren och sommaren: