Örtbladens morfologi

Äntligen! Så här ser vår nya plansch Örtbladens Morfologi ut inramad! Snart finns den att beställa i shoppen! Imorgon kan ni hitta oss i Torna Hällestads Lanthandel. Där kommer vår bok och våra växtaffischer finnas att köpa. Kom förbi om ni är i närheten.

Varmt välkomna, alla nya prenumeranter!

Under helgen fick vi över 300 nya prenumeranter nästan på en gång! Så himla kul tycker vi! För att välkomna alla nya har vi gjort en liten lista med länkar till de utskick ni missat hittills i år:

 

Kråkbär

Björk

Tusensköna

Maskros

Comment

Emilia Blom

I'm a digital designer and illustrator based in Malmö, Sweden. In my spare time I forage wild food and make my own herbal medicine. I'm also an aspiring knitter and dream of home steading in the country side.

Dags att förbereda inför våren

Imorgon är vårens första dag! Som vi har längtat! Nu är det hög tid att börja planera och styra upp säsongens aktiviteter.

Nummer ett: fråga dig själv vad du vill göra. Kanske vill du uppleva naturen på en speciell plats, eller lära dig hitta nya växter. Kanske vill du prova på ett speciellt recept eller förfina någon av dina paradrätter med vilda ingredienser.

Vi har gjort en liten inköpslista med utrustning som kan behövas till olika projekt du kan göra under våren.

  • Tappa björksav: Under tidiga våren stiger björkens sav. Här finns ett helt kit, samt instruktioner för att tappa björksav. Tänk på att det inte ingår i allemansrätten, du måste ha markägarens tillstånd.
  • Gör egna hudvårdsprodukter: Vårens primörer är proppfulla av antioxidander, astringenter och tanniner - allt som är bra för att boosta trött vinterhud. Hos Organic Makers finns ett startkit för egentillverkade hudvårdsprodukter.
  • Hemmagjorda teblandningar: mjölkört, musöron, smultronblad, späda rönnbärsblad - listan på vilda te-baser kan göras lång. Experimentera med olika sätt att fermentera, torka och rosta bladen för att få fram olika smaknoter. Senare på året kan du blanda baserna med torkade blommor och bär.

Nu är vi igång igen!

Idag kickar vi igång nyhetsbrevet igen! Vi passar även på att smyglansera vår engelskspråkiga sajt timetogather.com!!! Där kommer vi sälja våra växtaffischer - inte missa dem!

Comment

Emilia Blom

I'm a digital designer and illustrator based in Malmö, Sweden. In my spare time I forage wild food and make my own herbal medicine. I'm also an aspiring knitter and dream of home steading in the country side.

N˚ 48 - Kardborre

Veckans nyhetsbrev handlar om kardborre! En delikatess i Japan, men helt bortglömd här hemma. De ettåriga plantorna rötter skördas nu på hösten och hela vintern om inte marken frusit. De har ett högt näringsvärde och lika mycket cancerförebyggande egenskaper som broccoli och kål! Det blir recept på picklad kardborrerot - från vår bok, som ni kan beställa här. Utskicket kommer imorgon kl. 15.

N˚ 47 - Hagtorn

Den här veckan gästas vi av ingen mindre än Joel Lindqvist - aktuell i årets säsong av Dessertmästarna på kanal 5! Joel är kock och konditor på No 2 i Köpenhamn och i Skånes regionala landslag Skåne Kulinar. Han är verkligen en perfekt partner in crime för oss eftersom han sedan länge jobbar med vilda råvaror som inslag i sina rätter. Han är öppen för att testa nya smaker och tillagningsmetoder, vilket behövdes eftersom han fick i uppgift att skapa en dessert där hagtorn får spela huvudrollen - en ganska ovanlig ingrediens i mat. Resultatet blev en fantastisk komposition av frostnattssmaker: Hagtornsparfait med nejlikrotsglass och hagtornsskum. Receptet kommer i utskicket imorgon kl. 15.

Här kan du läsa mer om Joel: pastrybyjoellindqvist.se

Se till att följa hans instagramkonto här: instagram.com/pastrybyjoellindqvist

N˚ 45 - Blodrot

Den här veckan handlar nyhetsbrevet om blodrot - en av Europas äldsta och mest kända naturmediciner. Den har använts flitigt ända sedan Medeltiden och såldes i Sverige på apoteket ända fram till 1940-talet. Det blir recept på blodrotstinktur, som kan användas för att läka sår, munblåsor och andra små blessyrer i vardagen. Vi skickar ut imorgon kl. 15.

N˚ 44 - Nypon

blog-Nyponremmar-01.jpg

I veckans nyhetsbrev blir det nyponfest! Varje år plockar vi massor av nypon eftersom det går att göra så otroligt mycket av dem. Vi kunde inte ens välja ut ett recept den här veckan utan bjuder istället på två stycken. Det blir nyponremmar med äppelmos och en uppdaterad version av vår nyponketchup - nu helt sockerfri! Vi skickar ut imorgon kl. 15.

 

N˚ 43 - Blomkålssvamp

Veckans utskick handlar om blomkålssvamp. Den är perfekt för den ovane svampplockaren: lätt att känna igen, den har mycket mat på sig och framförallt: den har fin konsistens och god smak! Det blir recept på lyxig hösttallrik med friterad tofu, äpple, rostade valnötter och blomkålssvamp. Vi skickar ut imorgon kl. 15.

 

DIY - bygg din egen svamptork

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Det här är verkligen ett perfekt pyssel för en regnig höstdag.

I förra veckans utskick gästades vi av Sandra Lundin. Hon driver bloggen Atilio, som handlar om mat, friluftsliv, trädgård och heminredning. Ta även en titt på hennes instagramkonto - fullt av inspirerande bilder!


Sandra gjorde ett väldigt fiffigt DIY-projekt åt oss: bygg din egen svamptork!

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

För att göra en egen svamptork behöver man någon form av ihåligt objekt, alltså en ram. Jag valde en broderiram eftersom jag ville åt den runda formen men tavelram funkar absolut lika bra.
Det behövs även spetstyg (funkar även med nät), nål, tråd, sax och ett lite tjockare band att hänga upp torken i.

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Börja med att klippa ut tyget efter din ram, hur mycket tyg du behöver spara runt om beror på hur du ska fästa den. Använder du häftpistol måste du  ha lite extra tyg att häfta i men om du som jag ska sy fast tyget så räcker det att följa ramens yttre linjer.

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Fäst tyget i ramen och knyt i band som du kan hänga upp den i.

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Voilá! På nolltid har du skapat dig en luftig uppfinning där svamparna kan ligga och torka till sig. Nu ser ni kanske att min tork är aning liten och det får inte alls plats några mängder svamp på nätet (kom ihåg att ni själva kan anpassa storleken helt beroende på vad ni har för ram). 

På grund av det trånga utrymmet införskaffade jag även ett gäng krokar som jag fäste runt ramen.

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Sådärja!

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

På så sätt kan både bär, örter och svampar få samsas om utrymmet. 

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Efter ungefär en vecka är svamparna färdigtorkade. Lägg dem hela i en glasburk eller mortla dem till fint pulver och använd som krydda i härliga soppor och grytor nu när kylan kryper på.

Stort tack!

Stort tack till alla fina personer som kom på vår releasefika i lördags! Och även ett stort tack till Uggla Kaffebar som hostade och gjorde gott kaffe till alla.

Till er som inte kunde komma: det går såklart ändå att köpa boken. Gör så här: maila dagsattplocka@gmail.com (ämne: bokköp). Skriv namn och adress så återkommer vi med betalningsinformation. Boken kostar 176 kr inklusive frakt. För prenumeranter 150 inklusive frakt. Köper du fler än två blir det lite rabatt.

Snart kommer boken även finnas att köpa i utvalda butiker (främst i Malmö), samt i förlaget Books and Studio's webbshop.

N˚ 41 - Trattkantarell

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Foto: Sandra Lundin

Veckans nummer handlar om trattkantarell - en av våra absoluta favoritsvampar. De går att plocka en bra bit in på hösten och gör sig särskilt bra i torkad form. Den här veckan blir det också DIY-pyssel! Vi gästas av superduktiga Sanda Lundin, som driver en av våra favoritbloggar Atilio. Hon berättar och visar hur du bygger din egen svamptork. Väldigt fiffigt och snyggt. Missa inte det! Vi skickar ut imorgon kl 15.

Nya recept!

Nu har vi lagt ut recepten från de senaste veckornas nyhetsbrev på sajten! Vi har även styrt upp recept-bloggen lite så det blir lättare att navigera sig fram och söka bland tidigare poster. Hoppas att ni gillar det! Kolla in hur det blev här. Och missa inte de nya recepten:

Långbakad Karljohan

Pumpasoppa med marviol

Äppelremmar med ingefära och kanel

Bonusrecept: Körvelfyllda ängschampinjoner

Osötat äppelmos

Ungsbakad sötpotatis med stuvad fjällskivling

Rawfood-bollar med hela lingon

Smaklig spis!

N˚ 40 - Lingon

blog-Lingon-blommor.jpg
Rawfood-bollar med hela lingon.

Rawfood-bollar med hela lingon.

Nu är det verkligen sista rycket att plocka lingon! Här i Skåne lyckades vi tyvärr inte hitta ett endaste litet bär - så vi åkte några mil norrut för att knipa några av de sista lingonen innan säsongen tar slut. Av de få bär vi lyckades skrapa ihop gjorde vi ett recept där lingonen får agera smakförhöjare och ”pricken över i:et”: Rawfood-bollar med hela lingon.