N˚ 39 - Stolt fjällskivling

Passa på när du är ute och promenerar att slänga ett öga ängarna längs med vägen. Chansen är stor just nu att få syn på en stolt fjällskivling, som tornar upp sig över gräset. Vi har plockat massvis av den i år! Det bästa med stolt fjällskivling (förutom smaken) är att den är så lätt att hitta. Det blir recept på ugnsbakad sötpotatis med stuvad fjällskivling. Vi skickar imorgon kl. 15.

 

N˚ 37 - Marviol

Den här veckan handlar nyhetsbrevet om marviol - en vacker blomma med pepprig smak av senap. Blad, stjälkar och fruktbaljor är krispiga och kan skördas en bra bit in på hösten. Även blommor och rötter går att äta. Det blir recept på höstig och len pumpasoppa, toppad med blommor och små fruktskidor av marviol. Vi skickar imorgon kl. 15 - missa inte!

 

N˚ 36 - Karljohan

Det känns som att 2014 blivit ett riktigt ”karljohan-år”! Vi vet inte riktigt vad som krävs för att ett år ska få den utmärkelsen men vi kan i alla fall konstatera att det finns löjligt mycket svamp ute i skog och mark just nu. Det fullkomligt vimlar av soppar i allmänhet och karljohan - eller stensopp, som den egentligen heter - i synnerhet. Den här veckan blir det recept på långbakad karljohan - en riktigt höstig och mustig rätt. Utskicket kommer imorgon klockan 15!

 

N˚ 35 – Hassel

blog 2 Hassel korg 01.jpg

Imorgon handlar nyhetsbrevet om de här godbitarna! Nu är det perfekt att plocka hasselnötter - de börjar nämligen trilla ner av sig själva och då gäller det att vara snabb! Du kan äta dem gröna som de är - till exempel mixade i en pesto - eller torkade. Bre ut dem på en handduk eller i en korg och låt dem stå tills de får fin brun färg. Det blir recept på hasselnötssmör.

 

N˚ 34 – Björnbär

Veckans nyhetsbrev handlar om björnbär. De går att använda till nästan lite vad som helst som har med sylt, marmelad, paj, tårta, smoothies eller saft att göra. Eftersom de smakar så starkt kan de med fördel blandas med lite mindre smakrika bär.

Till veckans recept ville vi att ingrediensernas alla näringsämnen skulle utnyttjas på bästa sätt. Björnbär är nämligen fullproppade med antioxidanter, C-vitamin och kalcium. Så vi provade helt enkelt att göra björnbärs-bars i sann rawfood-anda. Utskicket kommer i morgon klockan 15.

N˚ 33 - Fläderbär

blog fläderkapris 09.jpg

Veckans nyhetsbrev handlar om fläderbär. Om du inte testat göra fläderkapris innan har du din chans nu i helgen! På de flesta håll i landet kommer bären, som ännu är gröna att vara perfekta i storlek för kapris. Många klasar som fått mycket sol har redan hunnit mogna och få sin mörka färg, men det går fortfarande att hitta många gröna bär, som inte hunnit mörkna men ändå blivit tillräckligt stora. Klasarnas kvistar har blivit röda och då är de omogna bären perfekta. Tips: leta på träd som växer i skuggigt. Det blir såklart recept på fläderkapris. Vi skickar ut i morgon kl. 15.

 

Berättelser om smultron

Att hitta på berättelser om växter är ett bra sätt att memorera kunskap kring dem. Till exempel när de blommar eller vad man ska använda dem till. Om man inte har egna historier kan man låna av gamla sagor och myter. Det finns massvis med sägner och symboler om allt från magiska örter till heliga träd. Här kommer lite historia om ett av våra favoritbär: smultron. 

Under medeltiden ansågs smultron vara en av växterna som hörde till Jungfru Marias örter. De tredelade bladen stod för treenigheten, de vita blommorna symboliserade renhet och bärens röda färg stod för kärlek. Smultron kan både blomma och ha mogen frukt samtidigt, vilket man ansåg symbolisera jungfrufödseln.

Gamla böcker

Det bästa med gamla hus är att de är fulla med gamla böcker. Mina favoriter är vintage-floror och svampböcker från 30- och 40-talet. Jag håller alltid utkik efter dem på loppmarknader, så det står ett par stycken hemma nu… Andra fina böcker från förr är hurtiga Husmoderns Köksalmanack och serien om hemkonservering från 50- och 60-talet. Idag känns mycket av det som står där som rätt nördig kunskap men på den tiden hörde saker som konserveringsmetoder till allmänbildningen

 

N˚ 32 – Hallon

blog hallongrottor 2.jpg

Nu är hallonsäsongen redan i full gång, så det är bara att dra på sig stövlar, packa burkar i en stor korg och ge sig ut på hallonjakt. Den här veckan använde vi resterna från mandelmjölken vi gjorde till förra veckans recept. Vi tog mandelmassan och bakade gluten- och sockerfria hallongrottor. Recept kommer i utskicket imorgon klockan 15.

Tempura på svinmålla och kärleksört

För några veckor sedan handlade nyhetsbrevet om svinmålla. Nu finns receptet från det utskicket uppe på sajten! Dessutom gjorde vi ett litet bonusrecept: tempura på kärleksört.

N˚ 31 – Blåbär

blog Blåbär i regn 01.jpg

Nu är det hög tid att plocka blåbär! Veckans nyhetsbrev handlar om en av våra absolut vanligaste växter och kanske den mest karakteristiska för den svenska naturen. Den sägs täcka 17% av Sveriges markyta och har gett namn åt vår vanligaste skogstyp: blåbärsgranskogen.

Det blir recept på blåbärssmoothie med mandelmjölk! Inte missa det.

Receptet på mandelmjölk finns här:

Sen tipsar vi även om vårt recept på bärläder av blåbär, som vi skrev om härom veckan. Torka bären redan nu, packa i fina burkar och ge bort i julklapp till hela släkten.

N˚ 30 – Älggräs

Imorgon skickar vi ut veckans nyhetsbrev, som handlar om älggräs - en av våra mest användbara örter. Och det blir hela fyra recept! Vi kunde helt enkelt inte låta bli att dela med oss av allt man kan göra med älggräs: saft, sirap, marmelad och te.

blog Älgört på bord 03.jpg

Älggräs hör till familjen rosväxter och såhär års går det knappt att missa älggräsets krämvita blomklasar. De ser ut som tuffsiga små dammvippor, som tronar på 1,5 meters höjd över dikesrenar, ängar, hagar och sankmarker. Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Det fungerar smärtlindrande, antiinflammatoriskt, svettdrivande, urindrivande och febernedsättande. Missa inte utskicket imorgon.