N˚ 32 – Hallon

blog hallongrottor 2.jpg

Nu är hallonsäsongen redan i full gång, så det är bara att dra på sig stövlar, packa burkar i en stor korg och ge sig ut på hallonjakt. Den här veckan använde vi resterna från mandelmjölken vi gjorde till förra veckans recept. Vi tog mandelmassan och bakade gluten- och sockerfria hallongrottor. Recept kommer i utskicket imorgon klockan 15.

N˚ 31 – Blåbär

blog Blåbär i regn 01.jpg

Nu är det hög tid att plocka blåbär! Veckans nyhetsbrev handlar om en av våra absolut vanligaste växter och kanske den mest karakteristiska för den svenska naturen. Den sägs täcka 17% av Sveriges markyta och har gett namn åt vår vanligaste skogstyp: blåbärsgranskogen.

Det blir recept på blåbärssmoothie med mandelmjölk! Inte missa det.

Receptet på mandelmjölk finns här:

Sen tipsar vi även om vårt recept på bärläder av blåbär, som vi skrev om härom veckan. Torka bären redan nu, packa i fina burkar och ge bort i julklapp till hela släkten.

N˚ 30 – Älggräs

Imorgon skickar vi ut veckans nyhetsbrev, som handlar om älggräs - en av våra mest användbara örter. Och det blir hela fyra recept! Vi kunde helt enkelt inte låta bli att dela med oss av allt man kan göra med älggräs: saft, sirap, marmelad och te.

blog Älgört på bord 03.jpg

Älggräs hör till familjen rosväxter och såhär års går det knappt att missa älggräsets krämvita blomklasar. De ser ut som tuffsiga små dammvippor, som tronar på 1,5 meters höjd över dikesrenar, ängar, hagar och sankmarker. Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Det fungerar smärtlindrande, antiinflammatoriskt, svettdrivande, urindrivande och febernedsättande. Missa inte utskicket imorgon.

N˚ 28 – Kantarell

Årets tjugoåttonde utskick handlar om en riktig favoritsvamp - kantarell! Den är förhållandevis lätt att hitta (oftast i alla fall) och nästan helt omöjlig att förväxla med giftiga svampar. Dessutom tycker de flesta att den smakar supergott.

Den här veckan gästas vi av Erik Neppelberg - Krogredaktör Nöjesguiden Malmö/Lund. Han delar med sig av sitt favoritrecept med kantareller: Primörer med beurre blanc.

Missa inte det!

 

N˚ 25 – Penningört

blog penningört ute 4
blog penningört bord 2
blog penningört frön 3
blog auberginesill penningört 1

Veckans nummer handlar om ett av våra vanligaste ogräs: penningört. Precis som släktingen lomme har penningörtens fruktskidor en mycket distinkt form. De ser ut som små mynt, vilket har gett upphov till växtens namn - med smeknamn som skillingar och penninggräs. Vi provade göra vegosill av aubergine med penningört - perfekt till sommarluncher. Missa inte utskicket på fredag kl. 15!

N˚ 24 – Mjölkört

blog_mjölkört ute 6
blog_mjölkört ute 1
blog_mjölkört bord 2
blog_mjölkört korg 1
blog_Ivan Chai 3
blog_Ivan Chai 4

Förra veckan tillverkade vi kaffesurrogat av cikoria. Den här veckan gav vi oss på att göra ”svart te” av fermenterad mjölkört. Det kallas bland annat Ivan Chai. Det är smidigare att plocka mjölkört nu, innan blommorna slår ut i juli. Det är bara att repa av bladen från stjälken och går jättelätt att fermentera! Recept kommer i utskicket imorgon kl. 15.

N˚ 23 – Cikoria

blog_01 cikoria natur
blog_04 cikoria rot action
blog_05 cikoria rot mat
blog_06 cikoria kvarn
blog_07 cikoria pulver
blog_08 cikoria dryck

Veckans nyhetsbrev handlar om cikoria. Så här års är det dags att skörda rötterna - innan de blommar på sensommaren. Förr i tiden användes de till att  göra så kallat kaffesurrogat. Vi provade såklart att följa ett gammalt recept och det blev faktiskt oväntat gott! Ett riktigt hälsokaffe! Recept kommer i nyhetsbrevet imorgon.

N˚ 22 – Ängssyra

blog_angssyra_01
blog_angssyra_02
blog_angssyra_03

Ängssyra är en av våra vanligaste perenner och har odlats av människor i hundratals år. Den vilda ängssyran förekommer allmänt i hela Sverige och växer ända upp till fjälltrakterna. Det är främst de unga bladen som används i matlagning och du kan plocka ängssyra från och med nu fram till hösten. Till veckans nummer gjorde vi ett lite mer avskalat recept på Shchavelsoppa - en traditionell, östeuropeisk soppa där ängssyra spelar huvudrollen. Utskicket kommer som vanligt i morgon klockan 15.

N˚ 21 – Myskmadra

myskmadra myskmadra

myskmadra

Den här veckan har vi varit ute och plockat myskmadra - en välkänd gammal kryddväxt med lång tradition inom nord- och östeuropeisk folkmedicin. Bland annat har den använts som smaksättare till allehanda efterrätter, som tyskt groggvirke, illgrön läskedryck från Georgien och som potenshöjande potpourri. Vi testade såklart att göra recept på myskmadrasaft, eller Waldmeistersirup, som det heter i Tyskland. Missa inte utskicket imorgon klockan 15!

N˚ 20 – Spansk körvel

spansk körvel
 
blog_korvel_02
 

Nu när våren har kommit igång ordentligt är det dags att ge sig ut och leta efter vild spansk körvel. Den kan vara lite knepig att hitta, men ett tips är att leta i närheten av gamla övergivna trädgårdar och parker. Har du väl hittat ett bestånd kan du komma tillbaka och plocka år efter år. Utskicket kommer som vanligt imorgon klockan 15 och det blir recept på körvelstuvad potatis.

N˚ 19 - Löktrav

blog_loktrav_01 blog_loktrav_02

Löktrav är ett ogräs som förr i tiden användes som både matgrönsak och medicinalväxt. Den är vanlig i hela landet, speciellt i Mälardalen. Den har en mild och fräsch smak, som liknar en blandning mellan gul- och vitlök och gör sig därför väldigt bra i sallad, hummus och pesto. I veckans nyhetsbrev kommer bland annat recept på en löktravspesto. Vi skickar ut imorgon klockan 15.

N˚ 18 – Hägg

blog_hagg_01 blog_hagg_02

blog_hagg_03

Nu fullkomligt exploderar naturen här nere i Skåne och det är hög tid att plocka hägg. Vi har provat att pickla häggens blommor - ett lite oväntat men jättegott inslag, som kan fungera till många olika maträtter. På köpet får du häggblomsvinäger som restprodukt. Receptet kommer i nyhetsbrevet i morgon fredag klockan 15.

N˚ 17 – Kärleksört

blog_karleksort_01 blog_karleksort_02

Den här veckan har vi varit ute och plockat kärleksört - känd för de flesta som en vanlig trädgårdsväxt. Den pryder många rabatter och krukor runtom i landet och gör inte mycket väsen av sig. Vad många inte vet om är att den förkommer vilt, går utmärkt att äta och är en mytomspunnen gammal växt. Mer om detta i veckans nyhetsbrev. Vi skickar som vanligt imorgon (fredag) kl. 15:00, så anmäl dig om du inte gjort det redan.

N˚ 16 - Ramslök

blog_ramslok_02
 
blog_ramslok_03
 
blog_ramslok_01

Foto: Björn Gadd

 

Här nere i Skåne är det hög tid att plocka Ramslök, så missa inte nyhetsbrevet imorgon! Den här veckan gästas vi av Mat i Munnen's Björn Gadd, som har lagat gnocchi på vår ramslök. Fint recept ingår såklart.

N˚ 15 – Rödplister

blog_rodplister_01
blog_rodplister_02
blog_rodplister_02

Vid den här tiden på året vimlar det av plister. Prova ta en cykeltur till närmsta park så ser du dem garanterat stå i små klungor och blomma. Det finns vita, röda och gula. Fast de gula är egentligen ett eget släkte, om man ska vara petig. Den här veckan siktade vi in oss på den röda varianten och provade laga öppen lasagne. Missa inte nyhetsbrevet i morgon klockan 15!

N˚ 14 – Luktviol

blog_viol_02 blog_viol_03

blog_viol_01

 

I morgon handlar vårt nyhetsbrev om luktviol. Den är lätt att hitta och växer förvildad i parker, lundar och vägkanter i nästan hela södra Sverige. Det blir recept på violpannacotta och tips på lite andra godsaker du kan göra med violer.

N˚ 13 - Harsyra

harsyra Den här veckan har vi mumsat på harsyra - en riktig törstsläckare för den som är ute och vandrar i skogen. Den är lätt att hitta och har du en gång lärt dig känna igen den syrliga smaken kan du aldrig ta miste på den igen.