N˚ 12 – Kirskål

blog_kirskal_01

blog_kirskal_02

Här nere i Skåne har kirskålen redan börjat växa. Vi glädjer oss åt detta och njuter av en riktig favoritgrönsak! Den är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsak som förr i tiden odlades bland annat i klosterträdgårdar. Till er som har kirskål i trädgården: grattis! Ni behöver aldrig mer köpa spenat. Du kan plocka ihop flera liter nu på våren, förvälla och frysa in i små portioner att njuta av hela året. I veckans nyhetsbrev provar vi laga en indisk klassiker: Dahl Palak. Dahl (stavas även Dal, Daal, Dhal) betyder linser och Palak betyder spenat. I vår variant byter vi helt enkelt ut spenaten mot färsk kirskål. Missa inte utskicket i morgon kl 15!

N˚ 11 - Tusensköna

blog_tusenskona_01Den här veckan har vi varit ute och plockat tusensköna - en bortglömd liten ört som är så vanlig att vi knappt ser den. Få vet om att den en gång i tiden spelade en stor roll inom folkmedicinen och att den faktiskt smakar väldigt gott! Läs mer om detta i morgon när vi skickar ut nyhetsbrevet kl 15:00.

N˚ 10 - Brännässla

blog_brannassla blog_brannassla_02

Den här veckan fortsätter våryran och vi ger oss ut och plockar brännässlor, en riktig ogräsklassiker. De flesta känner nog redan till att det går att äta brännässlor och har kanske redan provat att göra egen nässelsoppa. Men varför sluta där? I år kan du utmana dig själv och börja utforska vad mer du kan hitta på med brännässlor. Endast fantasin sätter gränser! Själva provade vi göra nässelhummus med extra sting av chili. Mycket smarrigt!

N˚ 9 - Maskros

blog_maskros_02Det verkar som att våren har tjuvstartat rejält i år, i alla fall här nere i Skåne. Växter som normalt sett ska börja krypa fram i Mars är redan här. Så nu gäller det att snabba sig och inte missa de späda vårprimörerna! En av de tidiga nykomlingarna är maskrosen. Ett riktigt kärt ogräs. I morgon skickar vi ut nummer nio av nyhetsbrevet, så missa inte detta. Vi tipsar även om vilken utrustning du kan ta med dig ut när du plockar vårens späda blad. blog_maskros_01blog_prepp_02

N˚ 8 - Enbär

enbar_blog_02 I nästa utskick berättar vi om en gammal favorit: enbär! Dessutom drar vi igång förberedelserna inför våren. Det finns massor att göra de närmsta veckorna inför vår- och sommarsäsongen, då naturen vaknar till liv igen och vi ska ut och plocka den nya grönskan. Nu är det definitivt dags att börja samla på papperspåsar så du har ett stort förråd att förvara torkade växter och svampar i. Pepp!

N˚ 7 – Kråkbär

karakbar_blogDen här veckan tittar vi närmre på bäret som spås bli den svenska bärnäringens nästa stora konsumentprodukt och exportvara, i alla fall om man får tro japanska och finska forskare. Enligt senaste rönen är Kråkbäret minst lika hälsofrämjande som Blåbär. Så det är bara att ge sig ut på närmsta myr, kalhygge, hed, eller strandäng leta efter de vintergröna risen. Bären övervintrar och går att plocka hela vintern om marken är någorlunda bar.

N˚ 6 – Lindknoppar

lind_blogI vårt sjätte nyhetsbrev tar vi ut vårkänslorna lite i förskott och kalasar på saftiga knoppar av lind - kärleken och glädjens träd. Linden är en av våra äldsta följeslagare och den spelar en central roll i nordisk folktro. Det är inte så konstigt eftersom den har gett nordborna skydd, virke, medicin och föda i tusentals år. De saftiga vinterknopparna kan plockas och ätas från september till maj. Vi testar att äta dem råa och bjuder även på ett recept med kanderade lindknoppar. Vi skickar ut det i morgon klockan 15, så anmäl dig innan dess!

N˚ 5 – Björkknoppar

bjork_blog I morgon är det dags igen! Dags att plocka björkknoppar. Veckans utskick kommer handla om björkens fina vinterknoppar och vad man kan göra med dem. Bland annat tuggar vi i oss de råa fibrerna och provar sedan på att tillverka ett alldeles eget vinterte. Missa inte detta!

N˚ 4 - Gran

gran_blog I morgon skickar vi ut årets fjärde nyhetsbrev och vi fortsätter på temat barrträd. Denna vecka handlar det om vår gamle vän granen. Många av er har nog kanske precis slängt iväg en hel julgran, vilket i så fall kanske var lite synd eftersom granar är så bra att ha till så mycket. Men ingen fara, det växer massor av gran över nästan hela landet och den är lätt att hitta. I veckans recept testar vi att göra ett varmt oljeutdrag på grankvistar.  Perfekt att gnugga in trötta vinterfötter med. Missa inte!

N˚ 3 – TALL

tallbarr tallbarrsmjölI morgon skickar vi ut veckans nyhetsbrev så missa inte att anmäla dig. Det kommer handla om tallbarr! Tallen är användbar till så otroligt mycket - hela året runt! Den ger oss inte bara virke, kåda, skott, bark, rötter och kottar. Även tallbarren går att skörda och det är perfekt att plocka dem nu på vintern eftersom de är extra fulla med C-vitamin så här års. Inför veckans recept gav vi oss på försöket att tillverka eget mjöl av rostade tallbarr. Resultatet blev en riktig smakbomb som har förgyllt både såser, te och en hummus!

N˚ 2 - Nypon

nypon_blogDet kanske känns lite otippat att plocka nypon på vintern, men det går faktiskt utmärkt! De är fullproppade med C-vitamin och antioxidanter som betakaroten och flavonoider. Från och med nu kan varje liten promenad bli en skattjakt efter de små guldbitarna! Torka dem och spara så kan du festa på dem ända fram till hösten när de kommer igen. I morgon skickar vi ut veckans nyhetsbrev och den här gången handlar det om nypon. Det blir både recept på vår egna nyponketchup, samt tips på hur du kan göra för att torka och konservera nyponen på bästa sätt så de håller länge. Missa inte!

N˚ 1 - Våtarv

stellaria mediaVåtarv, nate, chickweed eller fågelgräs - kärt barn har många namn! Vanligtvis är det inte alls säsong för våtarv nu i Januari, men i år har vintern varit så mild att ogräsens stjärna gror och frodas som om det vore november. Vi glädjer oss mycket åt detta och passar på att frossa i denna vitaminbomb och supermedicin!

I veckans nyhetsbrev gräver vi ner oss i världens vanligaste ogräs - Våtarv. Vi går igenom hur du känner igen det och berättar lite om vad du kan göra med Våtarv.