Daggkåpa

Nu blommar daggkåpan och då är det tid att skörda bladen till te. Den har kallats "a woman's best friend", vilket kan förklara det engelska namnet Lady's mantle. Torka bladen och brygg ett te för att stoppa svår menstruationsblödning, lindra förlossningsskador eller klimakterie-krångel med rasande hormoner. Daggkåpan är även sårläkande, antirynkmedel med starkt sammandragande verkan. Hjälper invärtes även mot diarré. Utvärtes mot torr, sprucken hud och hårbotten. Blir dessutom ett väldigt gott te!

N˚ 25 – Penningört

blog penningört ute 4
blog penningört bord 2
blog penningört frön 3
blog auberginesill penningört 1

Veckans nummer handlar om ett av våra vanligaste ogräs: penningört. Precis som släktingen lomme har penningörtens fruktskidor en mycket distinkt form. De ser ut som små mynt, vilket har gett upphov till växtens namn - med smeknamn som skillingar och penninggräs. Vi provade göra vegosill av aubergine med penningört - perfekt till sommarluncher. Missa inte utskicket på fredag kl. 15!

N˚ 24 – Mjölkört

blog_mjölkört ute 6
blog_mjölkört ute 1
blog_mjölkört bord 2
blog_mjölkört korg 1
blog_Ivan Chai 3
blog_Ivan Chai 4

Förra veckan tillverkade vi kaffesurrogat av cikoria. Den här veckan gav vi oss på att göra ”svart te” av fermenterad mjölkört. Det kallas bland annat Ivan Chai. Det är smidigare att plocka mjölkört nu, innan blommorna slår ut i juli. Det är bara att repa av bladen från stjälken och går jättelätt att fermentera! Recept kommer i utskicket imorgon kl. 15.

N˚ 23 – Cikoria

blog_01 cikoria natur
blog_04 cikoria rot action
blog_05 cikoria rot mat
blog_06 cikoria kvarn
blog_07 cikoria pulver
blog_08 cikoria dryck

Veckans nyhetsbrev handlar om cikoria. Så här års är det dags att skörda rötterna - innan de blommar på sensommaren. Förr i tiden användes de till att  göra så kallat kaffesurrogat. Vi provade såklart att följa ett gammalt recept och det blev faktiskt oväntat gott! Ett riktigt hälsokaffe! Recept kommer i nyhetsbrevet imorgon.