Boktips och kirskålskimchi

Härom veckan släppte en av våra topp 5 mat-personer i världen Jenny Neikell aka Surtanten en bok om fermentering! Den är helt fantastisk! Vi har pysslat lite grann med att syra grönsaker och annat under de senaste åren, men aldrig riktigt tagit tag i att lära oss hur man gör egentligen. Nu finns det inga ursäkter längre - allt står i den här boken. Och den är apsnygg! 10 av 10 helt enkelt.

Vi blev helt inspirerade och började genast spåna på vilda ingredienser att fermentera. Först ut var en kirskålskimchi, tyvärr bara en snabb låtsasversion och inte alls fermenterad så som en kimchi ska vara. Vi blev helt enkelt så sugna och orkade inte vänta flera veckor. Recept kommer när vi haft mer tålamod och förfinat ingredienserna lite.

Kirskålskimchi

Ramslöksfrossa

Det känns som att våren inte riktigt kommit igång än - det till och med snöade i helgen! - och det enda jag vill just nu är att ha på mig min fina nya vårkappa, som är alldeles underbar och alldeles på tok för tunn. En klen men smaskig tröst är då att ramslöken stormtrivs i det här kyliga aprilvädret!

Snart börjar den blomma och då är säsongen redan över, så det gäller att passa på nu innan värmen drar igång på riktigt. Vi körde vårt första ramslöks-rejs under påskledigheten och lyckades med hjälp av min bror och hans sambo fylla en ganska stor korg på någon timme.

I påskas fyllde vi en hel korg. Den tog slut rätt snabbt.

I påskas fyllde vi en hel korg. Den tog slut rätt snabbt.

Vi höll till på Österlen hela påsken och lyckades, till skillnad från förra året då vi sålde affischer, faktiskt undvika konstveckan helt och hållet. Vi satsade istället på att komma ut i naturen och njuta av bokskogar och strandpromenader. Det går att hitta ramslök i nästan alla skånska skogsområden, där bok dominerar och det finns vattendrag i närheten.

Här övar jag och min bror oss på att sitta länge på huk. Jag tror att jag plockar kirskål just på det här fotot. Hade tydligen tröttnat på ramslök.

Här övar jag och min bror oss på att sitta länge på huk. Jag tror att jag plockar kirskål just på det här fotot. Hade tydligen tröttnat på ramslök.

Eftersom påsk-skörden tog slut så fort blev vi tvungna att ge oss ut igen nu i helgen. Vi bestämde oss för att utforska Höör-trakten lite närmre - hjälp vad vackert där är! Vi blev riktigt sugna på att köpa landställe där nu. Det bästa med Höör är kanske att det fullkomligt kryllar av ramslök. Så vi passade på att fylla på förrådet.

Simon i ett hav av ramslök.

Simon i ett hav av ramslök.

Ramslök och vitsippor om vartannnat - så otroligt vackert!

Ramslök och vitsippor om vartannnat - så otroligt vackert!

Om ni bor i Skåne måste ni absolut ta er ut på en ramslöksutflykt i helgen innan säsongen är över.

N˚ 17 – Kärleksört

blog_karleksort_01 blog_karleksort_02

Den här veckan har vi varit ute och plockat kärleksört - känd för de flesta som en vanlig trädgårdsväxt. Den pryder många rabatter och krukor runtom i landet och gör inte mycket väsen av sig. Vad många inte vet om är att den förkommer vilt, går utmärkt att äta och är en mytomspunnen gammal växt. Mer om detta i veckans nyhetsbrev. Vi skickar som vanligt imorgon (fredag) kl. 15:00, så anmäl dig om du inte gjort det redan.

N˚ 16 - Ramslök

blog_ramslok_02
 
blog_ramslok_03
 
blog_ramslok_01

Foto: Björn Gadd

 

Här nere i Skåne är det hög tid att plocka Ramslök, så missa inte nyhetsbrevet imorgon! Den här veckan gästas vi av Mat i Munnen's Björn Gadd, som har lagat gnocchi på vår ramslök. Fint recept ingår såklart.

N˚ 15 – Rödplister

blog_rodplister_01
blog_rodplister_02
blog_rodplister_02

Vid den här tiden på året vimlar det av plister. Prova ta en cykeltur till närmsta park så ser du dem garanterat stå i små klungor och blomma. Det finns vita, röda och gula. Fast de gula är egentligen ett eget släkte, om man ska vara petig. Den här veckan siktade vi in oss på den röda varianten och provade laga öppen lasagne. Missa inte nyhetsbrevet i morgon klockan 15!

N˚ 14 – Luktviol

blog_viol_02 blog_viol_03

blog_viol_01

 

I morgon handlar vårt nyhetsbrev om luktviol. Den är lätt att hitta och växer förvildad i parker, lundar och vägkanter i nästan hela södra Sverige. Det blir recept på violpannacotta och tips på lite andra godsaker du kan göra med violer.