Daggkåpa

Nu blommar daggkåpan och då är det tid att skörda bladen till te. Den har kallats "a woman's best friend", vilket kan förklara det engelska namnet Lady's mantle. Torka bladen och brygg ett te för att stoppa svår menstruationsblödning, lindra förlossningsskador eller klimakterie-krångel med rasande hormoner. Daggkåpan är även sårläkande, antirynkmedel med starkt sammandragande verkan. Hjälper invärtes även mot diarré. Utvärtes mot torr, sprucken hud och hårbotten. Blir dessutom ett väldigt gott te!

Vår på tapeten

För er som vill pryda ert hem med vilda växter har jag skapat en ny serie växtplanscher, som jag kallar Wild Kitchen. Den finns att köpa hos nystartade printler.se - en sajt som säljer lokal fotokonst till bra priser med hög kvalitet. Här nedan ser du två montage av hur några av mina bilder kan se ut när de hänger på väggen:

Foto lånat av printler.se på instagram: https://www.instagram.com/p/BEpx4sGknBS/?taken-by=printler.se

Foto lånat av printler.se på instagram: https://www.instagram.com/p/BEpx4sGknBS/?taken-by=printler.se

Foto lånat från printler.se på Instagram: https://www.instagram.com/p/BEjW_s4knOn/

Foto lånat från printler.se på Instagram: https://www.instagram.com/p/BEjW_s4knOn/

Just nu finns det nio stycken motiv och alla går att få tag på i måtten 21x30, 30x40, 50x70 och 70x100 cm. Därutöver finns de även i begränsad, numrerad upplaga som laminerad fototavla i måtten 50x70 och 70x100 cm, för den som vill lyxa till det lite extra.

Vitplister, kirskål, luktviol, löktrav blad, nejlikrot

Vitplister, kirskål, luktviol, löktrav blad, nejlikrot

Löktrav, Kirskål blad, rödplister, brännässla

Löktrav, Kirskål blad, rödplister, brännässla

Jag ville fånga känslan av spirande vår och visa våra vanligaste vilda växter som de vackra och saftiga matingredienser de faktiskt kan vara! Jag blir i alla fall sugen på att knapra saftiga kirskålsblad när jag ser dem så här :)

Ramslöksfrossa

Det känns som att våren inte riktigt kommit igång än - det till och med snöade i helgen! - och det enda jag vill just nu är att ha på mig min fina nya vårkappa, som är alldeles underbar och alldeles på tok för tunn. En klen men smaskig tröst är då att ramslöken stormtrivs i det här kyliga aprilvädret!

Snart börjar den blomma och då är säsongen redan över, så det gäller att passa på nu innan värmen drar igång på riktigt. Vi körde vårt första ramslöks-rejs under påskledigheten och lyckades med hjälp av min bror och hans sambo fylla en ganska stor korg på någon timme.

I påskas fyllde vi en hel korg. Den tog slut rätt snabbt.

I påskas fyllde vi en hel korg. Den tog slut rätt snabbt.

Vi höll till på Österlen hela påsken och lyckades, till skillnad från förra året då vi sålde affischer, faktiskt undvika konstveckan helt och hållet. Vi satsade istället på att komma ut i naturen och njuta av bokskogar och strandpromenader. Det går att hitta ramslök i nästan alla skånska skogsområden, där bok dominerar och det finns vattendrag i närheten.

Här övar jag och min bror oss på att sitta länge på huk. Jag tror att jag plockar kirskål just på det här fotot. Hade tydligen tröttnat på ramslök.

Här övar jag och min bror oss på att sitta länge på huk. Jag tror att jag plockar kirskål just på det här fotot. Hade tydligen tröttnat på ramslök.

Eftersom påsk-skörden tog slut så fort blev vi tvungna att ge oss ut igen nu i helgen. Vi bestämde oss för att utforska Höör-trakten lite närmre - hjälp vad vackert där är! Vi blev riktigt sugna på att köpa landställe där nu. Det bästa med Höör är kanske att det fullkomligt kryllar av ramslök. Så vi passade på att fylla på förrådet.

Simon i ett hav av ramslök.

Simon i ett hav av ramslök.

Ramslök och vitsippor om vartannnat - så otroligt vackert!

Ramslök och vitsippor om vartannnat - så otroligt vackert!

Om ni bor i Skåne måste ni absolut ta er ut på en ramslöksutflykt i helgen innan säsongen är över.

Soppa på tusensköna

Förra veckan handlade nyhetsbrevet om tusensköna. Här nere i Skåne har det gått att plocka tusensköna nästan hela vintern, eftersom det knappt kom någon snö. Men även om det hade snöat skulle tusenskönorna klarat sig finfint, de kan till och med får för sig att blomma mitt i januari om solen tittar fram! De klarar nästan vad som helst, så det är inte undra på att de innehåller så mycket nyttiga ämnen. Här kan du läsa mer om tusensköna. Och här är vårt favoritrecept - en soppa på tusensköna.

Nu firar vi in våren!

Efter en trött och seg vinter med mycket jobb och fläng känns det underbart att se små vårtecken skjuta upp ur marken. Dessutom har vi nöjet att fira 5000 prenumeranter på nyhetsbrevet! Mäktigt att så många gillar att få ett mail om vilda växter varje fredag. Årets första nyhetsbrev gick ut i fredags och handlade om maskrosor, vars späda gröna blad börjar synas ordentligt nu. Du kan göra en mängd nyttiga och goda saker med maskrosor, bland annat är det rätt tid nu att skörda rötterna. Om du torkar, rostar och maler dem får du ett supernyttigt låtsaskaffe!

Andra nykomlingar vi redan har spanat in är kirskål och ramslök, som redan är på gång! Typ det godaste som finns. Här med är den vilda mat-säsongen invigd!

Receptfavoriter: tofufyllda grobladsdolmar

Nu har våren kommit igång och snart blivit sommar. Det betyder att grobladen har vuxit till sig alldeles lagom för att du ska kunna göra grobladsdolmar! De stora bladen har perfekt struktur och form att rulla in godsaker i och baka i ugn. Dessutom smakar de förträffligt. Du kan fylla dem med vad du vill, men här finns vårt recept med fräsh tofufyllning:

Byt ut spenaten i vår

Vi kan inte säga det tillräckligt ofta: byt ut spenaten mot ogräs, om det bara så är en gång! Spenat finns med på listan av världens mest besprutade grödor och ofta fraktas den långa vägar innan den landar i grönsaksdisken. Tur att det finns alternativ precis utanför dörren: ogräs.

Exempelvis kan du laga en öppen lasagne med rödplister, som på bilden ovanför.

Här finns några lokalt producerade och helt obesprutade och alldeles gratis grönsaker du kan välja istället:

Ett hav av ramslök

Påsken bjöd på många härliga möten och utflykter. Vi hittade sprängticka och tappade björksav och ställde ut på Konstrundan i Hagestad mellersta skola. Höjdpunkten var kanske ändå att vada runt i ett hav av ramslök:

N˚ 22 – Ängssyra

blog_angssyra_01
blog_angssyra_02
blog_angssyra_03

Ängssyra är en av våra vanligaste perenner och har odlats av människor i hundratals år. Den vilda ängssyran förekommer allmänt i hela Sverige och växer ända upp till fjälltrakterna. Det är främst de unga bladen som används i matlagning och du kan plocka ängssyra från och med nu fram till hösten. Till veckans nummer gjorde vi ett lite mer avskalat recept på Shchavelsoppa - en traditionell, östeuropeisk soppa där ängssyra spelar huvudrollen. Utskicket kommer som vanligt i morgon klockan 15.

N˚ 21 – Myskmadra

myskmadra myskmadra

myskmadra

Den här veckan har vi varit ute och plockat myskmadra - en välkänd gammal kryddväxt med lång tradition inom nord- och östeuropeisk folkmedicin. Bland annat har den använts som smaksättare till allehanda efterrätter, som tyskt groggvirke, illgrön läskedryck från Georgien och som potenshöjande potpourri. Vi testade såklart att göra recept på myskmadrasaft, eller Waldmeistersirup, som det heter i Tyskland. Missa inte utskicket imorgon klockan 15!

N˚ 20 – Spansk körvel

spansk körvel
 
blog_korvel_02
 

Nu när våren har kommit igång ordentligt är det dags att ge sig ut och leta efter vild spansk körvel. Den kan vara lite knepig att hitta, men ett tips är att leta i närheten av gamla övergivna trädgårdar och parker. Har du väl hittat ett bestånd kan du komma tillbaka och plocka år efter år. Utskicket kommer som vanligt imorgon klockan 15 och det blir recept på körvelstuvad potatis.

N˚ 19 - Löktrav

blog_loktrav_01 blog_loktrav_02

Löktrav är ett ogräs som förr i tiden användes som både matgrönsak och medicinalväxt. Den är vanlig i hela landet, speciellt i Mälardalen. Den har en mild och fräsch smak, som liknar en blandning mellan gul- och vitlök och gör sig därför väldigt bra i sallad, hummus och pesto. I veckans nyhetsbrev kommer bland annat recept på en löktravspesto. Vi skickar ut imorgon klockan 15.

N˚ 18 – Hägg

blog_hagg_01 blog_hagg_02

blog_hagg_03

Nu fullkomligt exploderar naturen här nere i Skåne och det är hög tid att plocka hägg. Vi har provat att pickla häggens blommor - ett lite oväntat men jättegott inslag, som kan fungera till många olika maträtter. På köpet får du häggblomsvinäger som restprodukt. Receptet kommer i nyhetsbrevet i morgon fredag klockan 15.

N˚ 17 – Kärleksört

blog_karleksort_01 blog_karleksort_02

Den här veckan har vi varit ute och plockat kärleksört - känd för de flesta som en vanlig trädgårdsväxt. Den pryder många rabatter och krukor runtom i landet och gör inte mycket väsen av sig. Vad många inte vet om är att den förkommer vilt, går utmärkt att äta och är en mytomspunnen gammal växt. Mer om detta i veckans nyhetsbrev. Vi skickar som vanligt imorgon (fredag) kl. 15:00, så anmäl dig om du inte gjort det redan.

N˚ 16 - Ramslök

blog_ramslok_02
 
blog_ramslok_03
 
blog_ramslok_01

Foto: Björn Gadd

 

Här nere i Skåne är det hög tid att plocka Ramslök, så missa inte nyhetsbrevet imorgon! Den här veckan gästas vi av Mat i Munnen's Björn Gadd, som har lagat gnocchi på vår ramslök. Fint recept ingår såklart.

N˚ 15 – Rödplister

blog_rodplister_01
blog_rodplister_02
blog_rodplister_02

Vid den här tiden på året vimlar det av plister. Prova ta en cykeltur till närmsta park så ser du dem garanterat stå i små klungor och blomma. Det finns vita, röda och gula. Fast de gula är egentligen ett eget släkte, om man ska vara petig. Den här veckan siktade vi in oss på den röda varianten och provade laga öppen lasagne. Missa inte nyhetsbrevet i morgon klockan 15!

N˚ 14 – Luktviol

blog_viol_02 blog_viol_03

blog_viol_01

 

I morgon handlar vårt nyhetsbrev om luktviol. Den är lätt att hitta och växer förvildad i parker, lundar och vägkanter i nästan hela södra Sverige. Det blir recept på violpannacotta och tips på lite andra godsaker du kan göra med violer.

N˚ 13 - Harsyra

harsyra Den här veckan har vi mumsat på harsyra - en riktig törstsläckare för den som är ute och vandrar i skogen. Den är lätt att hitta och har du en gång lärt dig känna igen den syrliga smaken kan du aldrig ta miste på den igen.

 

N˚ 12 – Kirskål

blog_kirskal_01

blog_kirskal_02

Här nere i Skåne har kirskålen redan börjat växa. Vi glädjer oss åt detta och njuter av en riktig favoritgrönsak! Den är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsak som förr i tiden odlades bland annat i klosterträdgårdar. Till er som har kirskål i trädgården: grattis! Ni behöver aldrig mer köpa spenat. Du kan plocka ihop flera liter nu på våren, förvälla och frysa in i små portioner att njuta av hela året. I veckans nyhetsbrev provar vi laga en indisk klassiker: Dahl Palak. Dahl (stavas även Dal, Daal, Dhal) betyder linser och Palak betyder spenat. I vår variant byter vi helt enkelt ut spenaten mot färsk kirskål. Missa inte utskicket i morgon kl 15!

N˚ 11 - Tusensköna

blog_tusenskona_01Den här veckan har vi varit ute och plockat tusensköna - en bortglömd liten ört som är så vanlig att vi knappt ser den. Få vet om att den en gång i tiden spelade en stor roll inom folkmedicinen och att den faktiskt smakar väldigt gott! Läs mer om detta i morgon när vi skickar ut nyhetsbrevet kl 15:00.