Daggkåpa

Nu blommar daggkåpan och då är det tid att skörda bladen till te. Den har kallats "a woman's best friend", vilket kan förklara det engelska namnet Lady's mantle. Torka bladen och brygg ett te för att stoppa svår menstruationsblödning, lindra förlossningsskador eller klimakterie-krångel med rasande hormoner. Daggkåpan är även sårläkande, antirynkmedel med starkt sammandragande verkan. Hjälper invärtes även mot diarré. Utvärtes mot torr, sprucken hud och hårbotten. Blir dessutom ett väldigt gott te!

Boktips Herbariet

herbariet.jpg

Om du vill göra ett djupdyk i växternas hemliga liv, återupptäcka en bortträngd del av vår kulturhistoria, utforska naturens magiska dimensioner (och en hel del vetenskapligt bevisade knäppheter), lära dig dyrka jorden och hur du bäst odlar spikklubba, samt fnissa konstant i flera timmar (och bryta ut i ett och annat gapskratt) - läs HERBARIET av Elin Unnes, aka. The Secret Gardener.

Det jag gillar mest med Herbariet, förutom att den får mig att skratta, är att Elin lyckats fånga något som alltid har varit lite svårt för mig att prata om. Helt enkelt allt det där magiska som händer när man börjar umgås med vilda växter. Till exempel att jag flera nätter i rad drömmer om en växt jag knappt lagt märke till innan för att sedan snubbla rakt in i ett gigantiskt bestånd av densamma. GOD DAG! De gör entré in ens liv, precis hur, var och när det passar dem. Ofta infaller dessa möten med tider då jag behöver deras medicin som mest. Exempelvis presenterade sig ängen av älggräs bara några dagar innan sommarförkylningen 2014 slog till. Och jag blir alltid fruktansvärt sugen på hallonbladste precis när min livmoder behöver det som mest. Det är bara att öppna sinnena, både för vad kroppen och naturen har att säga - så hittar du den hjälp du behöver!

Jag brukar lyssna på podcasten Rewild Yourself, där det senaste avsnittet handlar om hur vi kan skapa stabila samhällen och sociala grupper, utöver den närmsta familjen. En av de viktigaste aspekterna för sunda relationer människor emellan som togs upp var vikten av att bygga en stark koppling till våra lokala ekosystem. För mig betyder det rent konkret att om jag kan namnge växterna runtomkring mig och vet hur de har använts i tusentals år, då ingår de i min familj och vårt samhälle, som då blir rikare! Ju fler växter du lär dig, desto fler bundsförvanter får du i livet!

Majbål på myskmadra

Nu kanske ni tänker på majbrasor i dåligt väder och innebrända igelkottar. Inte alls då! Vi ska prata om något helt annat här, nämligen en fantastiskt rolig dryck! I Tysklands lite varmare klimat sammanfaller infirandet av Maj med att myskmadrans första blomknoppar börjar slå ut. Denna kombination av festligheter har utnyttjats sedan urminnes tider. Vi nordbor kommer lite senare till festen.

Myskmadra är en välkänd gammal kryddväxt med lång tradition inom folkmedicinen. Den är otroligt användbar och dyker upp lite varstans i historien både som tysk vinkrydda, georgisk läskedryck , och potenshöjande doftpotpourri. Den har en etablerad plats både i nord- och östeuropeisk folktro och naturmedicin. Den ingick ofta i olika skyddsamuletter och flätades in i doftande dörrkransar, där den representerade lycka, kärlek och familjefrid. Den kunde bäras i underkläder för att öka sexualdriften eller bäddas in i sängkläder och kuddstoppningar för ett bättre kärleksliv. Den tillskrevs många medicinska egenskaper och användes som te i smärtlindrande, lugnande och vätskedrivande syfte. Utvärtes hjälper myskmadra mot utslag, bölder och sprucken hud. I kombination med öl eller vin, används den än idag för att tillverka lätt euforiserande rusdrycker.

Det äldsta dokumenterade receptet på drycken Maitrank är i alla fall från mitten av 800-talet och lär ha tillverkats första gången av benediktinermunken Wandalbertus från klostret i Prüm. Han uppfann vårdrycken, som även kallas Maibowle eller Maiwein och som dricks än idag av valborgsfirande Tyskar, som vill förstärka vårkänslorna en aning. Det är lätt att göra Maibowle själv: Häng en liten bukett lätt torkad myskmadra upp och ner i en kanna torrt, vitt vin (exempelvis en Riesling) och låt det dra några timmar i kylskåp. Tillsätt en skvätt torr Sekt precis innan servering.

Skål!

Boktips och kirskålskimchi

Härom veckan släppte en av våra topp 5 mat-personer i världen Jenny Neikell aka Surtanten en bok om fermentering! Den är helt fantastisk! Vi har pysslat lite grann med att syra grönsaker och annat under de senaste åren, men aldrig riktigt tagit tag i att lära oss hur man gör egentligen. Nu finns det inga ursäkter längre - allt står i den här boken. Och den är apsnygg! 10 av 10 helt enkelt.

Vi blev helt inspirerade och började genast spåna på vilda ingredienser att fermentera. Först ut var en kirskålskimchi, tyvärr bara en snabb låtsasversion och inte alls fermenterad så som en kimchi ska vara. Vi blev helt enkelt så sugna och orkade inte vänta flera veckor. Recept kommer när vi haft mer tålamod och förfinat ingredienserna lite.

Kirskålskimchi

Höstrecept

När det är ruggigt ute kan vi åtminstone unna oss att frossa lite i sommarens och höstens skörd: varma svampgrytor och vitaminspäckade bärsnacks! Ät inte upp hela vinterförrådet på en gång bara ;)

Comment

Emilia Blom

I'm a digital designer and illustrator based in Malmö, Sweden. In my spare time I forage wild food and make my own herbal medicine. I'm also an aspiring knitter and dream of home steading in the country side.

Pysselprojekt och makramé

När det är så här tråkigt väder ute får vi roa oss inomhus istället. På sistone har jag dragit igång en del hantverksprojekt och plockat upp en gammal hobby: makramé! För några år sedan gjorde jag smycken med egentillverkade pärlor av kokosnötsskal. De senaste månaderna har jag knutit ett gäng amplar i samma teknik. Nästa projekt kommer bli något lite mer praktiskt, som jag kan använda i vår när det är dags att torka växter igen. Jag lägger snart upp fler bilder på första prototypen!

Här är komponenterna till mitt nya makramé-projekt.

Här är komponenterna till mitt nya makramé-projekt.

En av mina amplar i makramé. Passar bra på kontoret.

En av mina amplar i makramé. Passar bra på kontoret.

Berättelser om smultron

Att hitta på berättelser om växter är ett bra sätt att memorera kunskap kring dem. Till exempel när de blommar eller vad man ska använda dem till. Om man inte har egna historier kan man låna av gamla sagor och myter. Det finns massvis med sägner och symboler om allt från magiska örter till heliga träd. Här kommer lite historia om ett av våra favoritbär: smultron. 

Under medeltiden ansågs smultron vara en av växterna som hörde till Jungfru Marias örter. De tredelade bladen stod för treenigheten, de vita blommorna symboliserade renhet och bärens röda färg stod för kärlek. Smultron kan både blomma och ha mogen frukt samtidigt, vilket man ansåg symbolisera jungfrufödseln.

Gamla böcker

Det bästa med gamla hus är att de är fulla med gamla böcker. Mina favoriter är vintage-floror och svampböcker från 30- och 40-talet. Jag håller alltid utkik efter dem på loppmarknader, så det står ett par stycken hemma nu… Andra fina böcker från förr är hurtiga Husmoderns Köksalmanack och serien om hemkonservering från 50- och 60-talet. Idag känns mycket av det som står där som rätt nördig kunskap men på den tiden hörde saker som konserveringsmetoder till allmänbildningen

 

Årets julklapp: frukt- och bärläder

Nu sätter frukt- och bärsäsongen snart igång ordentligt och det kommer kanske bli lite svårt att hinna ta hand om allt du plockar. Hemma hos oss börjar frysen redan bli full (vi köpte till och med ett till frys härom veckan) och det känns ibland lite trist att använda massor av onyttigt socker för att göra skörden hållbar. Som tur är finns det ännu en metod! Torkning! I mina ögon är torkning det absolut bästa sättet att konservera blad, bär, frukter och svampar. Många växter och rötter utvecklar sin fulla potential först när de torkats.

Det är lätt, billigt, tar upp lite plats och kan användas till allt från egna teblandingar till hemmagjorda örtsalt och hälsopulver du kan lägga på frukostgröten. Torkade produkter håller länge och är perfekta presenter. Med några enkla knep kan du redan nu i sommar fixa alla årets julklappar!

Vår favorit just nu är att göra frukt- och bärläder - helt sockerfritt och kanske världens bästa godis. Du kan använda nästan alla sorters bär och frukter. Genom att mixa/mosa råa bär innan torkning går processen dessutom lättare, eftersom skalen inte kan skydda fruktköttet längre. Förvara läderbitarna i en sluten burk, på torr plats så håller de i minst ett år. Här är ett recept på blåbärsläder, som vi rev i bitar och pudrade med finmalet lucumapulver.


Här är några olika metoder och verktyg för torkning av vilda växter, svampar, bär och frukter:

  • Ugnen: ställ luckan på glänt med hjälp av en träslev och se till att hålla temperaturen på under 50 grader. Passar bäst för växtdelar som kan ligga länge och torka på låg temperatur. Det är svårt att ange exakta torkningstider så du får prova dig fram med din egen ugn.
  • Svamp- och bärtork: är helt överlägsen när det gäller att effektivisera torktiden. Ibland kan det bli lite för hög temperatur, men det finns lite dyrare modeller där det går att höja och sänka temperaturen efter behov.
  • Soltorka: en fin metod, som kan bli lite svårt att använda i vårt nordliga klimat, men vissa soliga sommardagar erbjuder ändå rätt bra torkförhållanden.
  • Mörk, lagom varm plats: oftast hittar du den i skåpet ovanför kylskåpet. En garderob kan också duga fint. Det här är särskilt bra för att torka örter och blommor hängandes i knippen. Om det är svårt att hänga upp dina växter eller svampar kan du sprida ut dem i en så kallad torkolla (ganska lätt att bygga själv) eller lägga dem i papperspåsar. Det är viktigt att luften är mycket torr. 
  • Tips: trä upp äppelskivor, svampar eller något annat på snören och häng upp på tork. Det är både dekorativt och sparar plats.



Hela familjen!

Ibland kan det kännas lite läskigt att identifiera växter - särskilt om du har tänkt äta dem och är nybörjare i naturens skafferi. Hur kan man vara säker på att ha hittat rätt och inte stoppar i sig något giftig? Sanningen är: det går aldrig att vara hundra procent säker. MEN det går att näst intill eliminera risken att ta fel, genom att tillägna sig och tillämpa kunskap. När du väl har lärt dig de knep och verktyg som finns för att identifiera växter känns det helt plötsligt lätt som en plätt att samla vild mat!

Det finns redan detaljerade illustrationer och identifikationsnycklar över tusentals familjer, släkten och arter. Det kallas botanik och är ett fantastiskt verktyg, som alla samlare och plockare bör ta till sig. Det bästa är att du inte ens behöver plugga in alltihop för att kunna navigera dig fram till de ätliga vilda växterna. Det kan räcka med att lära dig några få familjer och se till att ha koll på vilka växter som är giftiga. Börja med en trevlig familj du redan känner igen och försök gå lite systematiskt till väga. Vilka är nycklarna för att identifiera den? Hur skiljer den sig från andra? Efter ett tag märker du hur blicken plötsligt blir skarpare och kan urskilja bekanta former ur det som tidigare var ett myller av grön vegetation. Din vanliga promenadväg får en helt ny dimension. Varje växt blir som en gammal vän du lätt känner igen på ansiktsdragen, rösten och gångstilen.

Här är några fina familjer att börja med:

Dunörtsväxter

 
 
 


Flockblommiga växter

Den här familjen får du se upp med och lära dig ordentligt, eftersom den innehåller flera av våra giftigaste växter.

 
 
 
 
 
 

Slipp slänga bort din vilda skörd

Råvaror ska vara i toppskick när de ska tillagas - detsamma gäller vilda växter. Det känns otroligt trist att komma hem från en lång utflykt med en hög ledsna, slokande, jordiga och kladdiga växtkrakar. Allt som inte klarat hemfärden måste slängas, eftersom det blir svårt att rensa och det håller sig inte lika länge i kylen. Framförallt ser det väldigt sorgligt ut på tallriken. För att slippa slänga din skörd kan du tänka på följande tips:

  • Ha alltid med dig en sax eller kniv. Det går att spara mycket arbete med tvätt och rensning om du ser till att klippa av örterna snyggt och prydligt redan från början. Dessutom håller de sig mycket längre om du ser till att inte skada dem mer än nödvändigt. 
  • Om du plockar både rötter och blad: packa dem i separata behållare. Det är svårt att få bladen rena igen från jord, efter att de har delat påse med en rot i några timmar.
  • Ett annat sätt att öka hållbarheten är att spreja din skörd med lite vatten precis innan du packar den. Se till att inte trycka ihop växtdelar för hårt under transporten. Förvara dem gärna i flera små påsar, fyllda med luft. Särskilt känsliga växtdelar kan må bra av att transporteras i en hård och lufttät behållare. 
  • Plocka aldrig när det regnar, utan vänta in varmt och torrt väder och ge dig ut mitt på dagen, när daggen dunstat bort helt. Då är växterna som mest näringsrika och livskraftiga och står sig bäst efter skörden.

Själv drömmer jag om att få tag på en stor korg med många små fack! Jag har letat i flera år nu efter den perfekta korgen men inte hittat den ännu… 

När du torkar växter för att konservera dem är det särskilt viktigt att skörden håller hög nivå redan från början. Välj ut bara de finaste exemplaren till att torkas. Här kommer några recept på te, växtpulver och andra torkade örter:

God tur!

Dags att samla burkar!

Sommaren är hektisk. I alla fall för den som vill leva av naturen. Snart dignar buskar, träd och ris av vackra små bär  och frukter - fullproppade med antioxidanter - och bara väntar på att bli plockade. Allt händer på en gång och den som vill hänga med måste man vara förberedd. Visst är det härligt att mumsa färska bär direkt från riset, men om du vill ha ett lager kvar även i vinter måste du se till att kunna ta väl hand om din färska skörd. Tyvärr har bär en tendens att bli dåliga fort, så det gäller att vara snabb och framförallt - att ha en plan. Det kan vara så enkelt som att göra plats i skafferiet för sylt, kompott, gelé och mos.

Då krävs det att i god tid ha anlagt en samling burkar. Det räcker med helt vanliga glasburkar med skruvlock - kanske det viktigaste arbetsverktyget framöver. Så sluta genast slänga glasburkar och börja istället spara dem som små skatter. I augusti och september kommer du vara glad över varenda en! Mottot är: Det är aldrig för sent att starta en burksamling!

 

Sommarens frukostfavorit: chiapudding

Under de senaste åren har chiafrön höjts till skyarna som ett riktigt ”superfood”. Det sägs exempelvis innehålla åtta gånger så mycket Omega-3 som lax och fem gånger så mycket kalcium som mjölk. I vilket fall utgör chiafrön en minst sagt fullgod vegetabilisk proteinkälla. Dessutom innehåller de mycket antioxiander och hjälper kroppens näringsupptagnings- och matsmältningsprocess.

Det bästa med chiafrön är nog ändå att de bildar en fin gelé när de kommer i kontakt med vätska. Det här kan du dra nytta av när du vill laga mat, som kräver bindande ingredienser. Exempelvis kan du ersätta ägg med chiafrön i många typer av recept. Ett annat bra sätt att ta vara på geléstrukturen är att göra chiapudding.

Chiapudding har verkligen seglat in på topplistan av våra favoritfrukostar och -snacks! Det godaste är att att göra den på vegetabilisk mjölk (till exempel havre- mandel- eller cashewmjölk) och vi brukar röra ihop en rejäl omgång och klicka i flera små burkar med skruvlock, som sedan kan stå i kylen i flera dagar. Sen är det bara att ta fram dem och lägga på lager av de frukter eller bär vi är sugna på för stunden. Därför blir det extra härligt nu när säsongen för vilda bär kommer igång och vi kan prova många fina kombinationer. Först ut är en pudding toppad med vresroskräm och blåbär.

Här är receptet på chiapudding

Det blir särskilt vackert att servera chiapudding i glasburkar så att man ser de olika lagren. Tips: Vill du inte ha "prickar" (alltså hela frön) i puddingen kan du mixa den slät innan den får stå kallt och tjockna.

Memorera höstens rötter och vinterns sallad

Just nu visar sig naturen från sin mest lättillgängliga sida. Det blir aldrig så lätt som det är nu att känna igen och plocka vilda örter. Blommor slår ut i klara färger, frukter och frökapslar växer fram och tynger ner kraftiga stjälkar, prydda av fullt utväxta, gröna blad. Allting har tydliga former och ser ut precis som illustrationerna i vår lilla fältflora. Desto svårare blir det om några månader.

Det är nämligen så att vissa saker inte ska plockas nu, utan först till hösten eller kanske om ett halvår. Och då ser växterna helt annorlunda ut, när det enda som finns kvar av dem är en gråbrun massa av vissnade stjälkar, eller en liten oansenlig krans av små, vintergröna blad, som måste krafsas fram under ett täcke av snö. För att ha en chans att hitta vissa växter då är det dags att lära känna dem nu.

Här kommer därför tips på tre gula, vackra små blommor att öva sig på. Lägg framförallt på minnet var de växer - då blir det lättare att komma tillbaka och hitta dem i höst och vinter.


Blodrot

Av rötterna kan du tillverka både tinktur, dekokt och avkok. Det vanligaste användningsområdet är utvärtes mot sår och blåsor i munnen.


Nejlikrot

Den mest användbara delen är roten, som kan användas till att ersätta kryddnejlikor

 


Sommargyllen

Den kallas även för vinterkrasse, eftersom den förr i tiden odlades som vintersallad. Den innehåller mycket C-vitamin och användes för att motverka skörbjugg