Daggkåpa

Nu blommar daggkåpan och då är det tid att skörda bladen till te. Den har kallats "a woman's best friend", vilket kan förklara det engelska namnet Lady's mantle. Torka bladen och brygg ett te för att stoppa svår menstruationsblödning, lindra förlossningsskador eller klimakterie-krångel med rasande hormoner. Daggkåpan är även sårläkande, antirynkmedel med starkt sammandragande verkan. Hjälper invärtes även mot diarré. Utvärtes mot torr, sprucken hud och hårbotten. Blir dessutom ett väldigt gott te!

N˚ 35 – Hassel

blog 2 Hassel korg 01.jpg

Imorgon handlar nyhetsbrevet om de här godbitarna! Nu är det perfekt att plocka hasselnötter - de börjar nämligen trilla ner av sig själva och då gäller det att vara snabb! Du kan äta dem gröna som de är - till exempel mixade i en pesto - eller torkade. Bre ut dem på en handduk eller i en korg och låt dem stå tills de får fin brun färg. Det blir recept på hasselnötssmör.

 

N˚ 34 – Björnbär

Veckans nyhetsbrev handlar om björnbär. De går att använda till nästan lite vad som helst som har med sylt, marmelad, paj, tårta, smoothies eller saft att göra. Eftersom de smakar så starkt kan de med fördel blandas med lite mindre smakrika bär.

Till veckans recept ville vi att ingrediensernas alla näringsämnen skulle utnyttjas på bästa sätt. Björnbär är nämligen fullproppade med antioxidanter, C-vitamin och kalcium. Så vi provade helt enkelt att göra björnbärs-bars i sann rawfood-anda. Utskicket kommer i morgon klockan 15.

N˚ 33 - Fläderbär

blog fläderkapris 09.jpg

Veckans nyhetsbrev handlar om fläderbär. Om du inte testat göra fläderkapris innan har du din chans nu i helgen! På de flesta håll i landet kommer bären, som ännu är gröna att vara perfekta i storlek för kapris. Många klasar som fått mycket sol har redan hunnit mogna och få sin mörka färg, men det går fortfarande att hitta många gröna bär, som inte hunnit mörkna men ändå blivit tillräckligt stora. Klasarnas kvistar har blivit röda och då är de omogna bären perfekta. Tips: leta på träd som växer i skuggigt. Det blir såklart recept på fläderkapris. Vi skickar ut i morgon kl. 15.

 

N˚ 32 – Hallon

blog hallongrottor 2.jpg

Nu är hallonsäsongen redan i full gång, så det är bara att dra på sig stövlar, packa burkar i en stor korg och ge sig ut på hallonjakt. Den här veckan använde vi resterna från mandelmjölken vi gjorde till förra veckans recept. Vi tog mandelmassan och bakade gluten- och sockerfria hallongrottor. Recept kommer i utskicket imorgon klockan 15.

N˚ 31 – Blåbär

blog Blåbär i regn 01.jpg

Nu är det hög tid att plocka blåbär! Veckans nyhetsbrev handlar om en av våra absolut vanligaste växter och kanske den mest karakteristiska för den svenska naturen. Den sägs täcka 17% av Sveriges markyta och har gett namn åt vår vanligaste skogstyp: blåbärsgranskogen.

Det blir recept på blåbärssmoothie med mandelmjölk! Inte missa det.

Receptet på mandelmjölk finns här:

Sen tipsar vi även om vårt recept på bärläder av blåbär, som vi skrev om härom veckan. Torka bären redan nu, packa i fina burkar och ge bort i julklapp till hela släkten.

N˚ 30 – Älggräs

Imorgon skickar vi ut veckans nyhetsbrev, som handlar om älggräs - en av våra mest användbara örter. Och det blir hela fyra recept! Vi kunde helt enkelt inte låta bli att dela med oss av allt man kan göra med älggräs: saft, sirap, marmelad och te.

blog Älgört på bord 03.jpg

Älggräs hör till familjen rosväxter och såhär års går det knappt att missa älggräsets krämvita blomklasar. De ser ut som tuffsiga små dammvippor, som tronar på 1,5 meters höjd över dikesrenar, ängar, hagar och sankmarker. Älggräs innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Det fungerar smärtlindrande, antiinflammatoriskt, svettdrivande, urindrivande och febernedsättande. Missa inte utskicket imorgon.

Kär i kärleksört

blog kärleksört gaspacho 2.jpg

Den här sommaren har vi verkligen frossat i kärleksört! Den slutar liksom aldrig överraska. Plocka de färska bladen och ät dem råa - de smakar nästan precis som sockerärtor och har en underbart krispig konsistens. Det som gör kärleksörten spännande är att den innehåller mycket protein och gelébildande ämnen. Det märks tydligt när man mixar den med olja. Det upptäckte vi när vi provade göra en variant på guacamole med kärleksört - efter några timmar i kylskåp hade röran stelnat till ett alldeles illgrönt gelé! Mycket trevligt

 

N˚ 28 – Kantarell

Årets tjugoåttonde utskick handlar om en riktig favoritsvamp - kantarell! Den är förhållandevis lätt att hitta (oftast i alla fall) och nästan helt omöjlig att förväxla med giftiga svampar. Dessutom tycker de flesta att den smakar supergott.

Den här veckan gästas vi av Erik Neppelberg - Krogredaktör Nöjesguiden Malmö/Lund. Han delar med sig av sitt favoritrecept med kantareller: Primörer med beurre blanc.

Missa inte det!

 

Sommarens frukostfavorit: chiapudding

Under de senaste åren har chiafrön höjts till skyarna som ett riktigt ”superfood”. Det sägs exempelvis innehålla åtta gånger så mycket Omega-3 som lax och fem gånger så mycket kalcium som mjölk. I vilket fall utgör chiafrön en minst sagt fullgod vegetabilisk proteinkälla. Dessutom innehåller de mycket antioxiander och hjälper kroppens näringsupptagnings- och matsmältningsprocess.

Det bästa med chiafrön är nog ändå att de bildar en fin gelé när de kommer i kontakt med vätska. Det här kan du dra nytta av när du vill laga mat, som kräver bindande ingredienser. Exempelvis kan du ersätta ägg med chiafrön i många typer av recept. Ett annat bra sätt att ta vara på geléstrukturen är att göra chiapudding.

Chiapudding har verkligen seglat in på topplistan av våra favoritfrukostar och -snacks! Det godaste är att att göra den på vegetabilisk mjölk (till exempel havre- mandel- eller cashewmjölk) och vi brukar röra ihop en rejäl omgång och klicka i flera små burkar med skruvlock, som sedan kan stå i kylen i flera dagar. Sen är det bara att ta fram dem och lägga på lager av de frukter eller bär vi är sugna på för stunden. Därför blir det extra härligt nu när säsongen för vilda bär kommer igång och vi kan prova många fina kombinationer. Först ut är en pudding toppad med vresroskräm och blåbär.

Här är receptet på chiapudding

Det blir särskilt vackert att servera chiapudding i glasburkar så att man ser de olika lagren. Tips: Vill du inte ha "prickar" (alltså hela frön) i puddingen kan du mixa den slät innan den får stå kallt och tjockna.

N˚ 25 – Penningört

blog penningört ute 4
blog penningört bord 2
blog penningört frön 3
blog auberginesill penningört 1

Veckans nummer handlar om ett av våra vanligaste ogräs: penningört. Precis som släktingen lomme har penningörtens fruktskidor en mycket distinkt form. De ser ut som små mynt, vilket har gett upphov till växtens namn - med smeknamn som skillingar och penninggräs. Vi provade göra vegosill av aubergine med penningört - perfekt till sommarluncher. Missa inte utskicket på fredag kl. 15!

N˚ 24 – Mjölkört

blog_mjölkört ute 6
blog_mjölkört ute 1
blog_mjölkört bord 2
blog_mjölkört korg 1
blog_Ivan Chai 3
blog_Ivan Chai 4

Förra veckan tillverkade vi kaffesurrogat av cikoria. Den här veckan gav vi oss på att göra ”svart te” av fermenterad mjölkört. Det kallas bland annat Ivan Chai. Det är smidigare att plocka mjölkört nu, innan blommorna slår ut i juli. Det är bara att repa av bladen från stjälken och går jättelätt att fermentera! Recept kommer i utskicket imorgon kl. 15.

N˚ 23 – Cikoria

blog_01 cikoria natur
blog_04 cikoria rot action
blog_05 cikoria rot mat
blog_06 cikoria kvarn
blog_07 cikoria pulver
blog_08 cikoria dryck

Veckans nyhetsbrev handlar om cikoria. Så här års är det dags att skörda rötterna - innan de blommar på sensommaren. Förr i tiden användes de till att  göra så kallat kaffesurrogat. Vi provade såklart att följa ett gammalt recept och det blev faktiskt oväntat gott! Ett riktigt hälsokaffe! Recept kommer i nyhetsbrevet imorgon.