Soppa på tusensköna

Förra veckan handlade nyhetsbrevet om tusensköna. Här nere i Skåne har det gått att plocka tusensköna nästan hela vintern, eftersom det knappt kom någon snö. Men även om det hade snöat skulle tusenskönorna klarat sig finfint, de kan till och med får för sig att blomma mitt i januari om solen tittar fram! De klarar nästan vad som helst, så det är inte undra på att de innehåller så mycket nyttiga ämnen. Här kan du läsa mer om tusensköna. Och här är vårt favoritrecept - en soppa på tusensköna.

Receptfavoriter: tofufyllda grobladsdolmar

Nu har våren kommit igång och snart blivit sommar. Det betyder att grobladen har vuxit till sig alldeles lagom för att du ska kunna göra grobladsdolmar! De stora bladen har perfekt struktur och form att rulla in godsaker i och baka i ugn. Dessutom smakar de förträffligt. Du kan fylla dem med vad du vill, men här finns vårt recept med fräsh tofufyllning:

Byt ut spenaten i vår

Vi kan inte säga det tillräckligt ofta: byt ut spenaten mot ogräs, om det bara så är en gång! Spenat finns med på listan av världens mest besprutade grödor och ofta fraktas den långa vägar innan den landar i grönsaksdisken. Tur att det finns alternativ precis utanför dörren: ogräs.

Exempelvis kan du laga en öppen lasagne med rödplister, som på bilden ovanför.

Här finns några lokalt producerade och helt obesprutade och alldeles gratis grönsaker du kan välja istället:

Nya recept!

Nu har vi lagt ut recepten från de senaste veckornas nyhetsbrev på sajten! Vi har även styrt upp recept-bloggen lite så det blir lättare att navigera sig fram och söka bland tidigare poster. Hoppas att ni gillar det! Kolla in hur det blev här. Och missa inte de nya recepten:

Långbakad Karljohan

Pumpasoppa med marviol

Äppelremmar med ingefära och kanel

Bonusrecept: Körvelfyllda ängschampinjoner

Osötat äppelmos

Ungsbakad sötpotatis med stuvad fjällskivling

Rawfood-bollar med hela lingon

Smaklig spis!

Tempura på svinmålla och kärleksört

För några veckor sedan handlade nyhetsbrevet om svinmålla. Nu finns receptet från det utskicket uppe på sajten! Dessutom gjorde vi ett litet bonusrecept: tempura på kärleksört.

Laga seitan från grunden

2 knåda instagram 2.JPG

Att avstå helt från att äta kött, mjökprodukter och ägg under en period är spännande! Du behöver inte bli vegan bara för att du testar det i några veckor. Du kommer i alla fall märka att det finns otroligt många växtbaserade delikatesser att upptäcka och nya proteinkällor att erövra. Jakten på kött(ersättning) leder oss ofta in i outforskade delar av växtriket. Det var så vi fick upp ögonen för produkten seitan för några år sedan. Det är en asiatisk vegansk maträtt, som tillverkas av glutenprotein. Det bästa med seitan är att det är enkelt och billigt att göra själv. Eftersom vi hittills inte hittat någon riktigt bra genomgång och beskrivning av hur man gör seitan hemma bestämde vi oss för att göra en sådan själva. Här är vårt grundrecept på seitan steg-för-steg:

 

Kär i kärleksört

blog kärleksört gaspacho 2.jpg

Den här sommaren har vi verkligen frossat i kärleksört! Den slutar liksom aldrig överraska. Plocka de färska bladen och ät dem råa - de smakar nästan precis som sockerärtor och har en underbart krispig konsistens. Det som gör kärleksörten spännande är att den innehåller mycket protein och gelébildande ämnen. Det märks tydligt när man mixar den med olja. Det upptäckte vi när vi provade göra en variant på guacamole med kärleksört - efter några timmar i kylskåp hade röran stelnat till ett alldeles illgrönt gelé! Mycket trevligt

 

Sommarens frukostfavorit: chiapudding

Under de senaste åren har chiafrön höjts till skyarna som ett riktigt ”superfood”. Det sägs exempelvis innehålla åtta gånger så mycket Omega-3 som lax och fem gånger så mycket kalcium som mjölk. I vilket fall utgör chiafrön en minst sagt fullgod vegetabilisk proteinkälla. Dessutom innehåller de mycket antioxiander och hjälper kroppens näringsupptagnings- och matsmältningsprocess.

Det bästa med chiafrön är nog ändå att de bildar en fin gelé när de kommer i kontakt med vätska. Det här kan du dra nytta av när du vill laga mat, som kräver bindande ingredienser. Exempelvis kan du ersätta ägg med chiafrön i många typer av recept. Ett annat bra sätt att ta vara på geléstrukturen är att göra chiapudding.

Chiapudding har verkligen seglat in på topplistan av våra favoritfrukostar och -snacks! Det godaste är att att göra den på vegetabilisk mjölk (till exempel havre- mandel- eller cashewmjölk) och vi brukar röra ihop en rejäl omgång och klicka i flera små burkar med skruvlock, som sedan kan stå i kylen i flera dagar. Sen är det bara att ta fram dem och lägga på lager av de frukter eller bär vi är sugna på för stunden. Därför blir det extra härligt nu när säsongen för vilda bär kommer igång och vi kan prova många fina kombinationer. Först ut är en pudding toppad med vresroskräm och blåbär.

Här är receptet på chiapudding

Det blir särskilt vackert att servera chiapudding i glasburkar så att man ser de olika lagren. Tips: Vill du inte ha "prickar" (alltså hela frön) i puddingen kan du mixa den slät innan den får stå kallt och tjockna.