Daggkåpa

Nu blommar daggkåpan och då är det tid att skörda bladen till te. Den har kallats "a woman's best friend", vilket kan förklara det engelska namnet Lady's mantle. Torka bladen och brygg ett te för att stoppa svår menstruationsblödning, lindra förlossningsskador eller klimakterie-krångel med rasande hormoner. Daggkåpan är även sårläkande, antirynkmedel med starkt sammandragande verkan. Hjälper invärtes även mot diarré. Utvärtes mot torr, sprucken hud och hårbotten. Blir dessutom ett väldigt gott te!

Majbål på myskmadra

Nu kanske ni tänker på majbrasor i dåligt väder och innebrända igelkottar. Inte alls då! Vi ska prata om något helt annat här, nämligen en fantastiskt rolig dryck! I Tysklands lite varmare klimat sammanfaller infirandet av Maj med att myskmadrans första blomknoppar börjar slå ut. Denna kombination av festligheter har utnyttjats sedan urminnes tider. Vi nordbor kommer lite senare till festen.

Myskmadra är en välkänd gammal kryddväxt med lång tradition inom folkmedicinen. Den är otroligt användbar och dyker upp lite varstans i historien både som tysk vinkrydda, georgisk läskedryck , och potenshöjande doftpotpourri. Den har en etablerad plats både i nord- och östeuropeisk folktro och naturmedicin. Den ingick ofta i olika skyddsamuletter och flätades in i doftande dörrkransar, där den representerade lycka, kärlek och familjefrid. Den kunde bäras i underkläder för att öka sexualdriften eller bäddas in i sängkläder och kuddstoppningar för ett bättre kärleksliv. Den tillskrevs många medicinska egenskaper och användes som te i smärtlindrande, lugnande och vätskedrivande syfte. Utvärtes hjälper myskmadra mot utslag, bölder och sprucken hud. I kombination med öl eller vin, används den än idag för att tillverka lätt euforiserande rusdrycker.

Det äldsta dokumenterade receptet på drycken Maitrank är i alla fall från mitten av 800-talet och lär ha tillverkats första gången av benediktinermunken Wandalbertus från klostret i Prüm. Han uppfann vårdrycken, som även kallas Maibowle eller Maiwein och som dricks än idag av valborgsfirande Tyskar, som vill förstärka vårkänslorna en aning. Det är lätt att göra Maibowle själv: Häng en liten bukett lätt torkad myskmadra upp och ner i en kanna torrt, vitt vin (exempelvis en Riesling) och låt det dra några timmar i kylskåp. Tillsätt en skvätt torr Sekt precis innan servering.

Skål!

N˚ 22 – Ängssyra

blog_angssyra_01
blog_angssyra_02
blog_angssyra_03

Ängssyra är en av våra vanligaste perenner och har odlats av människor i hundratals år. Den vilda ängssyran förekommer allmänt i hela Sverige och växer ända upp till fjälltrakterna. Det är främst de unga bladen som används i matlagning och du kan plocka ängssyra från och med nu fram till hösten. Till veckans nummer gjorde vi ett lite mer avskalat recept på Shchavelsoppa - en traditionell, östeuropeisk soppa där ängssyra spelar huvudrollen. Utskicket kommer som vanligt i morgon klockan 15.

N˚ 21 – Myskmadra

myskmadra myskmadra

myskmadra

Den här veckan har vi varit ute och plockat myskmadra - en välkänd gammal kryddväxt med lång tradition inom nord- och östeuropeisk folkmedicin. Bland annat har den använts som smaksättare till allehanda efterrätter, som tyskt groggvirke, illgrön läskedryck från Georgien och som potenshöjande potpourri. Vi testade såklart att göra recept på myskmadrasaft, eller Waldmeistersirup, som det heter i Tyskland. Missa inte utskicket imorgon klockan 15!

N˚ 20 – Spansk körvel

spansk körvel
 
blog_korvel_02
 

Nu när våren har kommit igång ordentligt är det dags att ge sig ut och leta efter vild spansk körvel. Den kan vara lite knepig att hitta, men ett tips är att leta i närheten av gamla övergivna trädgårdar och parker. Har du väl hittat ett bestånd kan du komma tillbaka och plocka år efter år. Utskicket kommer som vanligt imorgon klockan 15 och det blir recept på körvelstuvad potatis.

N˚ 19 - Löktrav

blog_loktrav_01 blog_loktrav_02

Löktrav är ett ogräs som förr i tiden användes som både matgrönsak och medicinalväxt. Den är vanlig i hela landet, speciellt i Mälardalen. Den har en mild och fräsch smak, som liknar en blandning mellan gul- och vitlök och gör sig därför väldigt bra i sallad, hummus och pesto. I veckans nyhetsbrev kommer bland annat recept på en löktravspesto. Vi skickar ut imorgon klockan 15.

N˚ 18 – Hägg

blog_hagg_01 blog_hagg_02

blog_hagg_03

Nu fullkomligt exploderar naturen här nere i Skåne och det är hög tid att plocka hägg. Vi har provat att pickla häggens blommor - ett lite oväntat men jättegott inslag, som kan fungera till många olika maträtter. På köpet får du häggblomsvinäger som restprodukt. Receptet kommer i nyhetsbrevet i morgon fredag klockan 15.