Daggkåpa

Nu blommar daggkåpan och då är det tid att skörda bladen till te. Den har kallats "a woman's best friend", vilket kan förklara det engelska namnet Lady's mantle. Torka bladen och brygg ett te för att stoppa svår menstruationsblödning, lindra förlossningsskador eller klimakterie-krångel med rasande hormoner. Daggkåpan är även sårläkande, antirynkmedel med starkt sammandragande verkan. Hjälper invärtes även mot diarré. Utvärtes mot torr, sprucken hud och hårbotten. Blir dessutom ett väldigt gott te!

Fler botaniska fotoprints!

Kärleksört - Hylotelephium telephium

Kärleksört - Hylotelephium telephium

Nu har jag maxat min shop på printler.se och lagt upp sex nya prints föreställande vilda ätliga växter i serien Wild Kitchen! Bilden ovan heter Kärleksört. Den har antagligen fått sitt namn av en gammal midsommarmagisk ritual för att spå i kärlek. Plocka två exemplar på midsommarkvällen och häng dem upp och ner inomhus. Varje växt representerar en person i ett förhållande. De fortsätter växa, utan tillgång till vare sig jord eller vatten, därav det engelska smeknamnet live-forever. Om växterna dras mot varandra går det bra i kärleken.

Boktips Herbariet

herbariet.jpg

Om du vill göra ett djupdyk i växternas hemliga liv, återupptäcka en bortträngd del av vår kulturhistoria, utforska naturens magiska dimensioner (och en hel del vetenskapligt bevisade knäppheter), lära dig dyrka jorden och hur du bäst odlar spikklubba, samt fnissa konstant i flera timmar (och bryta ut i ett och annat gapskratt) - läs HERBARIET av Elin Unnes, aka. The Secret Gardener.

Det jag gillar mest med Herbariet, förutom att den får mig att skratta, är att Elin lyckats fånga något som alltid har varit lite svårt för mig att prata om. Helt enkelt allt det där magiska som händer när man börjar umgås med vilda växter. Till exempel att jag flera nätter i rad drömmer om en växt jag knappt lagt märke till innan för att sedan snubbla rakt in i ett gigantiskt bestånd av densamma. GOD DAG! De gör entré in ens liv, precis hur, var och när det passar dem. Ofta infaller dessa möten med tider då jag behöver deras medicin som mest. Exempelvis presenterade sig ängen av älggräs bara några dagar innan sommarförkylningen 2014 slog till. Och jag blir alltid fruktansvärt sugen på hallonbladste precis när min livmoder behöver det som mest. Det är bara att öppna sinnena, både för vad kroppen och naturen har att säga - så hittar du den hjälp du behöver!

Jag brukar lyssna på podcasten Rewild Yourself, där det senaste avsnittet handlar om hur vi kan skapa stabila samhällen och sociala grupper, utöver den närmsta familjen. En av de viktigaste aspekterna för sunda relationer människor emellan som togs upp var vikten av att bygga en stark koppling till våra lokala ekosystem. För mig betyder det rent konkret att om jag kan namnge växterna runtomkring mig och vet hur de har använts i tusentals år, då ingår de i min familj och vårt samhälle, som då blir rikare! Ju fler växter du lär dig, desto fler bundsförvanter får du i livet!

Majbål på myskmadra

Nu kanske ni tänker på majbrasor i dåligt väder och innebrända igelkottar. Inte alls då! Vi ska prata om något helt annat här, nämligen en fantastiskt rolig dryck! I Tysklands lite varmare klimat sammanfaller infirandet av Maj med att myskmadrans första blomknoppar börjar slå ut. Denna kombination av festligheter har utnyttjats sedan urminnes tider. Vi nordbor kommer lite senare till festen.

Myskmadra är en välkänd gammal kryddväxt med lång tradition inom folkmedicinen. Den är otroligt användbar och dyker upp lite varstans i historien både som tysk vinkrydda, georgisk läskedryck , och potenshöjande doftpotpourri. Den har en etablerad plats både i nord- och östeuropeisk folktro och naturmedicin. Den ingick ofta i olika skyddsamuletter och flätades in i doftande dörrkransar, där den representerade lycka, kärlek och familjefrid. Den kunde bäras i underkläder för att öka sexualdriften eller bäddas in i sängkläder och kuddstoppningar för ett bättre kärleksliv. Den tillskrevs många medicinska egenskaper och användes som te i smärtlindrande, lugnande och vätskedrivande syfte. Utvärtes hjälper myskmadra mot utslag, bölder och sprucken hud. I kombination med öl eller vin, används den än idag för att tillverka lätt euforiserande rusdrycker.

Det äldsta dokumenterade receptet på drycken Maitrank är i alla fall från mitten av 800-talet och lär ha tillverkats första gången av benediktinermunken Wandalbertus från klostret i Prüm. Han uppfann vårdrycken, som även kallas Maibowle eller Maiwein och som dricks än idag av valborgsfirande Tyskar, som vill förstärka vårkänslorna en aning. Det är lätt att göra Maibowle själv: Häng en liten bukett lätt torkad myskmadra upp och ner i en kanna torrt, vitt vin (exempelvis en Riesling) och låt det dra några timmar i kylskåp. Tillsätt en skvätt torr Sekt precis innan servering.

Skål!

Boktips och kirskålskimchi

Härom veckan släppte en av våra topp 5 mat-personer i världen Jenny Neikell aka Surtanten en bok om fermentering! Den är helt fantastisk! Vi har pysslat lite grann med att syra grönsaker och annat under de senaste åren, men aldrig riktigt tagit tag i att lära oss hur man gör egentligen. Nu finns det inga ursäkter längre - allt står i den här boken. Och den är apsnygg! 10 av 10 helt enkelt.

Vi blev helt inspirerade och började genast spåna på vilda ingredienser att fermentera. Först ut var en kirskålskimchi, tyvärr bara en snabb låtsasversion och inte alls fermenterad så som en kimchi ska vara. Vi blev helt enkelt så sugna och orkade inte vänta flera veckor. Recept kommer när vi haft mer tålamod och förfinat ingredienserna lite.

Kirskålskimchi

Vår på tapeten

För er som vill pryda ert hem med vilda växter har jag skapat en ny serie växtplanscher, som jag kallar Wild Kitchen. Den finns att köpa hos nystartade printler.se - en sajt som säljer lokal fotokonst till bra priser med hög kvalitet. Här nedan ser du två montage av hur några av mina bilder kan se ut när de hänger på väggen:

Foto lånat av printler.se på instagram: https://www.instagram.com/p/BEpx4sGknBS/?taken-by=printler.se

Foto lånat av printler.se på instagram: https://www.instagram.com/p/BEpx4sGknBS/?taken-by=printler.se

Foto lånat från printler.se på Instagram: https://www.instagram.com/p/BEjW_s4knOn/

Foto lånat från printler.se på Instagram: https://www.instagram.com/p/BEjW_s4knOn/

Just nu finns det nio stycken motiv och alla går att få tag på i måtten 21x30, 30x40, 50x70 och 70x100 cm. Därutöver finns de även i begränsad, numrerad upplaga som laminerad fototavla i måtten 50x70 och 70x100 cm, för den som vill lyxa till det lite extra.

Vitplister, kirskål, luktviol, löktrav blad, nejlikrot

Vitplister, kirskål, luktviol, löktrav blad, nejlikrot

Löktrav, Kirskål blad, rödplister, brännässla

Löktrav, Kirskål blad, rödplister, brännässla

Jag ville fånga känslan av spirande vår och visa våra vanligaste vilda växter som de vackra och saftiga matingredienser de faktiskt kan vara! Jag blir i alla fall sugen på att knapra saftiga kirskålsblad när jag ser dem så här :)

Ramslöksfrossa

Det känns som att våren inte riktigt kommit igång än - det till och med snöade i helgen! - och det enda jag vill just nu är att ha på mig min fina nya vårkappa, som är alldeles underbar och alldeles på tok för tunn. En klen men smaskig tröst är då att ramslöken stormtrivs i det här kyliga aprilvädret!

Snart börjar den blomma och då är säsongen redan över, så det gäller att passa på nu innan värmen drar igång på riktigt. Vi körde vårt första ramslöks-rejs under påskledigheten och lyckades med hjälp av min bror och hans sambo fylla en ganska stor korg på någon timme.

I påskas fyllde vi en hel korg. Den tog slut rätt snabbt.

I påskas fyllde vi en hel korg. Den tog slut rätt snabbt.

Vi höll till på Österlen hela påsken och lyckades, till skillnad från förra året då vi sålde affischer, faktiskt undvika konstveckan helt och hållet. Vi satsade istället på att komma ut i naturen och njuta av bokskogar och strandpromenader. Det går att hitta ramslök i nästan alla skånska skogsområden, där bok dominerar och det finns vattendrag i närheten.

Här övar jag och min bror oss på att sitta länge på huk. Jag tror att jag plockar kirskål just på det här fotot. Hade tydligen tröttnat på ramslök.

Här övar jag och min bror oss på att sitta länge på huk. Jag tror att jag plockar kirskål just på det här fotot. Hade tydligen tröttnat på ramslök.

Eftersom påsk-skörden tog slut så fort blev vi tvungna att ge oss ut igen nu i helgen. Vi bestämde oss för att utforska Höör-trakten lite närmre - hjälp vad vackert där är! Vi blev riktigt sugna på att köpa landställe där nu. Det bästa med Höör är kanske att det fullkomligt kryllar av ramslök. Så vi passade på att fylla på förrådet.

Simon i ett hav av ramslök.

Simon i ett hav av ramslök.

Ramslök och vitsippor om vartannnat - så otroligt vackert!

Ramslök och vitsippor om vartannnat - så otroligt vackert!

Om ni bor i Skåne måste ni absolut ta er ut på en ramslöksutflykt i helgen innan säsongen är över.

Soppa på tusensköna

Förra veckan handlade nyhetsbrevet om tusensköna. Här nere i Skåne har det gått att plocka tusensköna nästan hela vintern, eftersom det knappt kom någon snö. Men även om det hade snöat skulle tusenskönorna klarat sig finfint, de kan till och med får för sig att blomma mitt i januari om solen tittar fram! De klarar nästan vad som helst, så det är inte undra på att de innehåller så mycket nyttiga ämnen. Här kan du läsa mer om tusensköna. Och här är vårt favoritrecept - en soppa på tusensköna.

Nu firar vi in våren!

Efter en trött och seg vinter med mycket jobb och fläng känns det underbart att se små vårtecken skjuta upp ur marken. Dessutom har vi nöjet att fira 5000 prenumeranter på nyhetsbrevet! Mäktigt att så många gillar att få ett mail om vilda växter varje fredag. Årets första nyhetsbrev gick ut i fredags och handlade om maskrosor, vars späda gröna blad börjar synas ordentligt nu. Du kan göra en mängd nyttiga och goda saker med maskrosor, bland annat är det rätt tid nu att skörda rötterna. Om du torkar, rostar och maler dem får du ett supernyttigt låtsaskaffe!

Andra nykomlingar vi redan har spanat in är kirskål och ramslök, som redan är på gång! Typ det godaste som finns. Här med är den vilda mat-säsongen invigd!

Höstrecept

När det är ruggigt ute kan vi åtminstone unna oss att frossa lite i sommarens och höstens skörd: varma svampgrytor och vitaminspäckade bärsnacks! Ät inte upp hela vinterförrådet på en gång bara ;)

Comment

Emilia Blom

I'm a digital designer and illustrator based in Malmö, Sweden. In my spare time I forage wild food and make my own herbal medicine. I'm also an aspiring knitter and dream of home steading in the country side.

Välkomna på skördevandring

På söndag leder jag en urban skördevandring med cykel i Pildammsparken! I samarbete med Mellanrum som arrangerar projektet Kollektor.

Du får lära känna och provsmaka ett urval av höstens ätliga växter/rötter/bär som finns tillgängliga i vår närmsta stadsmiljö. Ta med cykel. Jag kommer tillhandahålla lite verktyg samt påsar till alla att plocka i. Turen avslutas med 40 min föreläsning/workshop på Kollektor om hur vi tar hand om vår vilda skörd. Provsmak utlovas.

UPPSAMLING kl 14:00 Kollektor Södra Förstadsgatan 21
AVGÅNG 14:15 till Pildammsparken
WORKSHOP + AVSLUT: 16-17 Kollektor

Det årliga havtornsplocket

En lördag i september går årets havtornsplock av stapeln. Min vän Johanna och jag tar våra cyklar, packar burkar samt termos och trampar sedan tolv kilometer ner till brofästet. Där finns ohemula mängder havtorn.

Foto: Johanna Kristiansson

Foto: Johanna Kristiansson

image.jpg
2 Comments

Emilia Blom

I'm a digital designer and illustrator based in Malmö, Sweden. In my spare time I forage wild food and make my own herbal medicine. I'm also an aspiring knitter and dream of home steading in the country side.

Receptfavoriter: tofufyllda grobladsdolmar

Nu har våren kommit igång och snart blivit sommar. Det betyder att grobladen har vuxit till sig alldeles lagom för att du ska kunna göra grobladsdolmar! De stora bladen har perfekt struktur och form att rulla in godsaker i och baka i ugn. Dessutom smakar de förträffligt. Du kan fylla dem med vad du vill, men här finns vårt recept med fräsh tofufyllning:

Byt ut spenaten i vår

Vi kan inte säga det tillräckligt ofta: byt ut spenaten mot ogräs, om det bara så är en gång! Spenat finns med på listan av världens mest besprutade grödor och ofta fraktas den långa vägar innan den landar i grönsaksdisken. Tur att det finns alternativ precis utanför dörren: ogräs.

Exempelvis kan du laga en öppen lasagne med rödplister, som på bilden ovanför.

Här finns några lokalt producerade och helt obesprutade och alldeles gratis grönsaker du kan välja istället:

Ett hav av ramslök

Påsken bjöd på många härliga möten och utflykter. Vi hittade sprängticka och tappade björksav och ställde ut på Konstrundan i Hagestad mellersta skola. Höjdpunkten var kanske ändå att vada runt i ett hav av ramslök:

Chaga - den magiska svampen

Förra helgen hände det äntligen: Vi hittade sprängticka! Eller chaga, som den också kallas. Den växte på en halvdöd björk i alldeles lagom höjd, så det var bara att klättra upp på en gren från ett omkullblåst träd och skära loss en bit. Vi återkommer med bilder på själva téet. Under tiden kan ni läsa mer om chaga här.

sprängticka chaga 01.jpg

Påsk i Hagestad mellersta skola!

Nu firar vi in våren genom att ställa ut på Konstrundan! Imorgon, på lördag och på söndag finns vi på plats i Hagestad mellersta skola och visar upp våra konsttryck och planscher. Det är öppet mellan 12 och 17. Om ni har vägarna förbi Österlen och Konstrundan får ni gärna svänga förbi och ta en fika! Här finns mer information.

Här är ett smakprov på våra prints:

Örtbladens Morfologi 50X70 cm.

Örtbladens Morfologi 50X70 cm.

Vilda växter serie - 10 motiv. A4.

Vilda växter serie - 10 motiv. A4.

Pysselprojekt och makramé

När det är så här tråkigt väder ute får vi roa oss inomhus istället. På sistone har jag dragit igång en del hantverksprojekt och plockat upp en gammal hobby: makramé! För några år sedan gjorde jag smycken med egentillverkade pärlor av kokosnötsskal. De senaste månaderna har jag knutit ett gäng amplar i samma teknik. Nästa projekt kommer bli något lite mer praktiskt, som jag kan använda i vår när det är dags att torka växter igen. Jag lägger snart upp fler bilder på första prototypen!

Här är komponenterna till mitt nya makramé-projekt.

Här är komponenterna till mitt nya makramé-projekt.

En av mina amplar i makramé. Passar bra på kontoret.

En av mina amplar i makramé. Passar bra på kontoret.