Blad: maj - jul | Bär: aug - sep

Björnbär är fullpackade med antioxidanter, C-vitamin och kalcium - perfekta för smoothies och juicer.


Smakrika bär

Björnbärsbuskar trivs i torra marker, i skogsbryn och beteshagar. De är vanligast i södra Sveriges kustområden. Bladen är fem- eller sjufingrade, vilket skiljer dem från hallonblad, som är parbladiga med ett uddblad och två till sex småblad. Ett annat kännetecken är att björnbärens blad är gröna på undersidan, medan hallonbladen är vitfiltade. Både hallon- och björnbär går att använda till te. Plocka de unga bladen och torka eller fermentera till olika blandningar.

Björnbärsbuskarna blommar från juni till augusti med vita eller svagt rosa blommor. Frukterna mognar ganska sent, men är väl värda att vänta på. Det går att använda till nästan vad som helst som har med sylt, marmelad, paj, tårta, smoothies eller saft att göra. De har en fenomenalt stark smak och kan därför användas till att blanda ut andra lite mindre smakrika bär.


Senaste recept


Andra växter du kan plocka under sommaren: