Knoppar: okt - maj | Blad: mars - maj

Många träd ger oss användbara växtdelar året om, även om det kanske inte är i så stort överflöd som under sommarhalvåret. Björken är ett sådant träd. Under vintern och den tidiga våren kan du skörda såväl innerbark som vinterknoppar.


Vinterknoppar

Björksläktet är en av våra vanligaste trädsorter. I Sverige finns Vårtbjörk, Glasbjörk och Dvärgbjörk

Det är honhängena som övervintrar innuti vinterknopparna, för att sedan spricka upp och falla sönder när de mognar på våren. Under vintern går knopparna att äta råa som de är eller kokade. De har faktiskt en förvånande frisk och god smak. Lite besk men på ett trevligt sätt. Eftersom de innhåller massor med fibrer fungerar de väl som utfyllnad i gröt och annan mat. Björken räknas faktiskt som en av de fjorton viktigaste växterna i en överlevnadssituation. 

När du plockar björkknoppar, tänk på att du inte får skada träd hur som helst. Det är alltid bra att kolla av med markägaren innan du klipper av kvistar. Här kan du läsa mer om allemansrätten och vad som gäller.


Recept på björk:


Här är några fler växter du kan plocka under vår och vinter: