Säsong: april - augusti

Vi lärde oss ängschampinjon så sent som i år (2014) och kan nu inte sluta hålla utkik efter denna härliga svamp. Eftersom den kan växa lite varstans så håller vi alltid ett öga på vita små fläckar som skymtar förbi i gräsmattor och på ängar.


Bortskämda med champinjon

Ängschampinjonen är en vanlig och alldeles förträfflig matsvamp som växer på - just det - ängar. Den förekommer också i hästhagar och på gräsmattor och växer ofta i ringar (så kallade älvringar eller häxringar). Det kan vara lite svårt att känna igen svampen till en början så läs på noga både om den och dess förväxlingssvampar. Ett bra kännetecken för ängschampinjonen är att köttet “rodnar” när man skär i det - andra förväxlingschampinjoner gulnar. När du väl har plockat och tillagat din första ängschampinjon kommer du märka att det är värt det extra arbetet.

I var och varannan mataffär säljs det odlade champinjoner och vi har blivit lite bortskämda med tillgången på denna svamp. Detta är lite synd då det ofta går att hitta champinjoner i närliggande naturområden. Så ge dig ut och hitta dina champinjonställen så kan du minska konsumtionen av den odlade svampen som säljs i butiken.

Kadmium i champinjoner

Tänk på att vissa champinjonsorter kan innehålla höga halter av tungmetallen kadmium. Läs mer på Svampguiden.


Senaste recept: