Blommor: jul - aug | Blad: före och efter blomning

Älggräs hör till familjen rosväxter och är en av våra mest användbara örter. Den har uppskattats av nordborna sedan urminnes tider. Ett tecken på det är att vi har väldigt många namn för älggräs: älgört, mjödört, byttgräs, ölgräs, läkblad, luktört, bigräs, algräs, karsört, korosor, majgräs, spirea, vinblom, rönngräs, kärrört, brakebuske, vanhävdsört och aleskogsgräs och fler därtill.


Bi-tjusare, värkmedicin och ölkrydda

Såhär års går det knappt att missa älggräsets krämvita blomklasar. De ser ut som tuffsiga små dammvippor, som tronar på 1,5 meters höjd över dikesrenar, ängar, hagar och sankmarker. Ofta ber de ut sig i stora bestånd och täcker in hela öppna ytor, så det är lätt att få syn på dem från vägen. Nästa gång du ser dem, prova att stanna till en stund och lukta på dem. Doften de utsöndrar är helt överväldigande söt och i blomklasarna kan du se bin, humlor och alla möjliga pollinerande insekter kravla runt. Tyvärr helt förgäves, eftersom blommorna inte producerar någon som helst nektar, utan enbart stora mängder pollen. De lurar helt enkelt till sig pollinerare med hjälp av sin söta doft. Det här tricket använde sig biodlare förr i tiden av genom att gnida insidan av bikupor med älgörtens blad. På så vis såg man till att bina trivdes och stannade kvar i kupan.

Doften verkar ha en liknande effekt på människor och förr i tiden tog man vara på den genom att samla in och hänga upp knippen av blommorna inomhus. Vid festligheter brukade allmogen till och med täcka in hela golvet med älgräs. När det var dags att brygga öl tog man först blad av älggräset och smorde insidan av kärl och byttor med dem. De blev både ordentligt rengjorda och gav ifrån sig en fin smak åt ölet.

Det är bara bin och människor som uppskattar älggräsets doft. De flesta andra djur verkar göra allt för att undvika den, vilket också går att utnyttja. Du kan plantera älggräs på tomten för att göra din trädgård lite mindre intressant för rådjur. Även om det kanske inte fungerar hundra procent mot rådjur är älggräset i vilket fall vackert att titta på, väldoftande och dessutom kan du använda det som medicin!

Det är nämligen så att älgört innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Ett te på färska eller nyligen torkade älggräsblommor fungerar smärtlindrande, antiinflammatoriskt, svettdrivande, urindrivande och febernedsättande. Dessutom smakar det väldigt gott.


Recept på älggräs: